Almanya'da dikkat çeken araştırma! ''Türkiye'deki enflasyon Almanya'ya göçü teşvik ediyor''

Almanya'da dikkat çeken araştırma! ''Türkiye'deki enflasyon Almanya'ya göçü teşvik ediyor''

Almanya'da yapılan bir araştırmada Türkiye'deki enflasyon oranlarıyla Almanya'ya göç üzerindeki etkisi yayınlandı.

Alman basınında Türkiye'den Almanya'ya göç üzerine hazırlanan 'Türkiye'deki enflasyon Almanya'ya göçü teşvik ediyor' başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye'de zaten aşırı yüksek olan enflasyon yükselmeye devam ediyor. Temmuz ayında tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 79,6 arttığı açıklandı. Sadece bir ay içinde tüketici fiyatları neredeyse yüzde 2,4 arttı.

Artan fiyatlar, halk arasında artan kızgınlığa ve protestolara yol açıyor. Ulusal para birimindeki düşüşün, aşırı yükselen fiyatların ve siyasi baskının karışımı, birçok insanın Türkiye'de daha iyi bir yaşam beklentisini ortadan kaldırıyor.

Deutsche Bank Research'teki (DB Research) ekonomistlerin dikkatine sunulan son 20 yılın verileri, bunun Almanya gibi diğer ülkelere göç üzerinde doğrudan sonuçları olabileceğini gösteriyor. Enflasyon ve göç arasında bir bağlantıya işaret ediyorlar. Türkiye'de enflasyonun çok düşük olduğu 2004-2016 yılları arasında Almanya'dan Türkiye'yet 23.000 kişi göç etti. Türkiye'de enflasyon yeniden çift haneli rakamlara ulaştığı için Almanya'ya göç de hızla arttı. 2021'de Türkiye, Almanya'ya net 16.500 kişilik göçle yine en önemli on menşe ülkeden biri oldu. "Burada yüksek enflasyon ve otokratik politikaların Türkiye'den giderek artan uzaklaşmanın nedeni olduğu varsayılabilir",

Artı49
Fotoğraf:  Unsplash - aramsabah

HABERE YORUM KAT