Almanya’da bir ilk: “Ayrımcılıkla Mücadele Yasası” meclisten geçti

Almanya’da bir ilk: “Ayrımcılıkla Mücadele Yasası” meclisten geçti
Berlin Eyaleti'ndeki resmi daireler, kamu kuruluşlarındaki yetkililer, öğretmenler veya polis güçleri tarafından ayrımcılığa uğrayan herkes gelecekte tazminat davası açabilecek.

Perşembe günü kabul edilen ve Almanya'da benzersiz olan “Ayrımcılıkla Mücadele Yasası”na Berlin “Evet” diyen ilk eyalet oldu. Yasa tasarısı parlamentoda ateşli tartışmalara yol açtı.

Berlin eyaleti koalisyon hükümeti,  ayrımcılıkla mücadele yasası (LADG) ile Avrupa Birliği  normlarını da  uygulamış oluyor. 

Oylamaya katılan 143 milletvekilinden 86 evet, 57 ret oyu çıktı. Korona tedbirleri nedeniyle mecliste yalnızca üç parlamenterin sandığa gitmesine izin verildiği için oylama uzun sürdü. Berlin'in yerel televizyon kanalı RBB’de yayınlanan habere göre, bu karar, kabul edilmesinden en geç 14 gün sonra resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girecek.

AYRIMCILIK GÜNLÜK HAYATIN PARÇASIYSA…

Birlik’90/Yeşiller partili Adalet Senatörü Dirk Behrendt oturumda yaptığı konuşmada, “Bu şehirde metroda, sokakta, iş yerinde ayrımcılığa uğramak gündelik hayatının bir parçası haline gelen insanlar var. Ayrıca resmi makamlar tarafından da diğer Berlinlilerden farklı muamele görmeleri de söz konusu olabilir” dedi. Behrendt, RBB akşam haberlerinde de  “Örneğin, üç beyaz adam bir restoran için ruhsat başvurusu yapıyorsa ve alabiliyorsa buna karşılık  siyah bir adam alamıyorsa, bunun nedenine daha yakından bakmak gerekiyor” diye konuştu.

“ALMANYA ABD DEĞİL”

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Parlamento Grubu Başkanı Burkard Dregger ise oturumda yaptığı konuşmada  yasayı “gereksiz” olarak niteledi. Dregger, “Kendisini ayrımcılığa uğramış hisseden herkes bunu mahkemede iddia edebilir. Devletin görevlilerinin sistematik ayrımcılık yaptığına dair güvenilir herhangi bir kanıt yok. Memurlarımız zan altında bırakılıyor. Almanya yine başkalarından çekindiği için başını sallıyor” görüşünü savundu. 

MUHAFAZAKAR DEMOKRATLARDAN 15 EYALETE ÇAĞRI: BERLİN’E POLİS GÖNDERMEYİN

Öte yandan Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partilerinden yeni yasaya karşı ülke çapında eleştiri yağdı. CDU ve CSU İçişleri Politikaları Sözcüleri bir çağrıda bulunarak diğer 15 eyaletin içişleri bakanlarının bu yasadan sonra  Berlin Eyaleti’ne  polis memuru desteği vermemeleri gerektiğini belirttiler. Muhafazakâr demokrat partilerin sözcüleri “Yeni yasa, polisi ve tüm kamu hizmetlilerini temelden kurumsal ayrımcılık zannı altında bıraktı” dediler.  Baden-Württemberg Eyaleti’nin CDU’lu İçişleri Politikaları Sözcüsü Thomas Blenke de  “Almanya ABD değil. Burada polisin ırkçılık sorunu yok” diye konuştu.

Brandenburg Eyaleti’nin CDU’lu İçişleri Bakanı Michael Stübgen de RBB’ye yaptığı açıklamada  yasaya yönelik ihtiyatlı tepki göstermeyi tercih etti: “Brandenburg polis memurlarının operasyon için Berlin'e gönderilmelerinden önce hukuki güvenceye ihtiyaçları olacak”

HÜR DEMOKRATLAR İTİRAZI ARAŞTIRIYOR

Berlin Eyalet Meclisi Hür Demokrat (FDP) Meclis Grubu ise  yeni yasaya karşı yasal yollara başvurmayı bile düşünüyor. Anayasayı Koruma ve Hukuk Sözcüsü Holger Krestel, yasanın başkentteki tüm polis memurları için şiddetli  bir tokat olduğunu söyledi. Krestel “FDP parlamento grubu olarak yasanın anayasaya uygun olup olmadığını inceliyoruz. Böylece polisin hukuki haklarını yeniden sağlamayı istiyoruz” dedi. Krestel, söz konusu yasanın Berlin polisinin işini çok daha zor hale getirdiğini söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer de yasayı eleştiren siyasetçiler arasında yer alıyor.

Ayrımcılıkla Mücadele Yasası, kamu kuruluşları karşısında kimsenin cinsiyet, etnik köken, din, inanç, dünya görüşü ve bir dizi başka özellikten dolayı  ayrımcılığa maruz bırakılamayacağını, ayrımcılığa maruz kalınması durumunda ise tazminat hakkını öngörüyor.

+49 – BERLİN

FOTO: www.parlament-berlin.de