Almanya'da 5 yıldır polis korumasında yaşayan Türk konuştu: Ölüm tehditleri alıyorum

Almanya'da 5 yıldır polis korumasında yaşayan Türk konuştu: Ölüm tehditleri alıyorum

Almanya'da ırkçı terör örgütü NSU'ya karşı yürütülen davayı, müdahil avukat olarak takip eden Seda Başay Yıldız, kendisinin ve ailesinin ölüm tehditleri aldığını duyurdu.

Almanya'da 2000-2007 arasında 8'i Türk toplam 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız, kendisi ve ailesine aşırı sağcılar tarafından gönderilen ve ölüm tehdidi içeren mektupların üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen savcılık ve polisin bu konuyu aydınlatmak istemediğini söyledi.

Yıldız, aşırı sağcı polislerin, emniyet birimlerinin bilgisayar sisteminden kendisi ve ailesiyle ilgili özel bilgileri alarak aşırı sağcılara verdikleri için ölüm tehditleri dahil çok sayıda tehdit aldıklarını ve bu nedenle uzun süredir koruma altında yaşamak zorunda kaldıklarını öne sürdü.

"GİDİŞAT KÖTÜ"

Ülkede son dönemlerde artış gösteren aşırı sağ tehdidine dikkat çeken Yıldız, "Almanya'nın gidişatı kötü. Benim yaşadığım Hessen eyaletinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi eyalet parlamentosunda CDU'dan sonra en büyük ikinci parti konumuna geldi. Hessen eyaletinde 2006'da Halit Yozgat ve 2019'da Vali (Walter Lübcke) öldürüldü. Ayrıca 2020'de Hanau'da 9 yabancı kökenli, bir ırkçı tarafından öldürüldü. Sağcı terör olaylarından sonra ırkçı bir partinin seçimlerden böyle güçlü şekilde çıkması gerçekten düşündürücü" ifadelerini kullandı.

TEHDİT MEKTUPLARI ALIYORLAR

Yıldız, "NSU 2.0" imzalı ölüm tehditleri içeren ırkçı mektuplar aldığını belirtti.

Kendisi ve ailesiyle ilgili kişisel bilgilerin 2018'de Frankfurt'taki polis karakolundaki bilgisayardan soruşturulduğunun ortaya çıkmasının ardından bazı polislerin görevden alındığını kaydeden Yıldız, ancak olayın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen konunun hala açıklığa kavuşmadığını söyledi.

5 YILDIR KORUMA ALTINDALAR

Yıldız, söz konusu tehditler yüzünden kendisi ve ailesinin hala koruma altında yaşadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suç duyurusundan sonra Hessen eyaletinde polis memurları görevden alındı, onlara yönelik soruşturmalar devam ediyor. Açıkçası bu memurlar açığa alınmış olsa bile savcılığın ve polis teşkilatının bu konuyu gerçekten açığa kavuşturmak istediklerini zannetmiyorum. Aşırı sağcı polisler benim ve ailemin özel bilgilerini polis bilgisayarından alıp, aşırı sağcı kişilere verdiği için hala koruma altındayız. 5 yıl geçti hiçbir sonuç yok. Bu saatten sonra olacağa da benzemiyor. Ben şahsen polisin bizi korumalarına güvenmiyorum, kendi önlemlerimi de aldım"

Yıldız, ülkedeki aşırı sağ ve ırkçı eğilimlerin önüne geçmek için siyasetçilerden beklentilerini de dile getirerek, "Bence aşırı sağcı parti AfD'nin yasaklanması için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunup hukuksal işlemlerin başlatılması lazım. Bu Almanya'da şu an tartışılıyor" dedi.

Almanya'da camilere yönelik artan saldırılarla ilgili Yıldız, "Bence polis bu tür saldırıları aydınlatmak için bütün kapasitesini kullanmıyor. Ayrıca kendi yani polis teşkilatı içindeki sağcı eğilimlerin üzerinde durmayan bir teşkilattan siz ne bekliyorsunuz, olayı aydınlatıp sizi korumalarını mı?" diye konuştu.

Yıldız, burada yaşayan Türklere ırkçı saldırılara karşı duyarlı olma çağrısında bulunarak "Birbirimizi destekleyelim. NSU, Hanau, Münih ve son yıllarda ırkçı terörden dolayı aile fertlerini kaybeden aileleri destekleyelim, duyarlı olalım" ifadelerini kullandı.

ARTI49
Fotoğraf: AA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum