Almanya’da 2022 yılında emekli maaşları artacak

Almanya’da 2022 yılında emekli maaşları artacak

Almanya’da yaşayan emekliler 2022 yılı ile birlikte daha fazla para alacak. Önümüzdeki yıl ve 2023 yılı için gerçekleşecek emeklilik maaşı artışını ve bu artıştan kimlerin yararlanabileceğini haberimizden öğrenebilirsiniz.

Emekli maaşlarında önemli bir artış bekleniyor. Birçok emekli önümüzdeki yıllarda daha fazla maaş alacak. Batı Almanya’da bu seneki yaz ayında emeklilik maaşlarında herhangi bir artış yaşanmamıştı. Doğu Almanya’da ise sadece yüzde 0,72 oranında bir artış yaşanmıştı. Ancak emekliler, gelecek yıl önemli bir artışı dört gözle bekleyebilirler.

Yeni emeklilik formülü sayesinde daha fazla maaş

Federal hükümetin Emeklilik Sigortası Raporuna göre, emekli maaşları 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren Batı'da yüzde 4,8, Doğu Almanya'da ise yüzde 5,6 artacak. Yüz binlerce emekli için bu oran daha da fazla olabilir. Çünkü ilk kez temel emekli maaşı ödenecek. Temel emekli maaşı ödemeleri aslında 2021’in başında ödenmeye başladı. Ancak tüm alacakların tespit edilmesi 2022’nin sonuna kadar sürecek. Ek ödemeyi daha sonra geriye dönük olarak alabilirsiniz. Eski federal eyaletlerde ek ücret yüzde 3,15, yeni federal eyaletlerde ise yüzde 3,88 oranında arttı.

Önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleşecek büyük emeklilik maaşı artışının nedeni, emeklilik formülünde düzenlenen önemli değişiklikler. Emeklilik reform paketinin bir parçası olarak 2018 yılında yapılan bu değişiklik, emeklilikte yakalama faktörünün askıya alınmasını içeriyordu.

Olaf Scholz, 2007 yılında yaşanan finansal kriz döneminde bu yakalama faktörünü uygulamaya koymuştu. Yakalama faktörü, yasal emeklilik sigortasının emeklilik düzeltme formülünün bir parçasıdır ve yıllık emeklilik düzeltmesinden önce, geçmişte alınması gereken, ancak alınmamış olan (vadesi gelmiş) emeklilik kesintilerinin öncelikli olarak dikkate alınmasını sağlar. Bu mekanizma, maaş artışları önceki maaşdüşüşlerini dengelediğinde emekli maaşlarının artmamasını sağladı. Yakalama faktörü 2018 yılında askıya alınmıştı. Emeklilik katkı payları o zamandan beri, maaş artışları önceki maaş düşüşlerini telafi etse bile artırıldı.

Pandeminin etkisiyle, Emeklilik Sigortasına göre Almanya'da maaşlar yüzde 2,3 düştü. Kriz sonrası maaşlar eski seviyelerine geri döndüğünde, emeklilik maaşı da arttı. Sonuç olarak, kriz sonrası çalışanların gelir artışı emekli maaşlarını da artırıyor. Ancak sonuç olarak birçok işçi pandemi öncesine göre daha fazla kazanmıyor.

2022 yılında emeklilik maaşı artışı çeşitli faktörlere bağlı

Frankfurter Allgemeine Sonntags gazetesinde Profesör AlexBörsch-Supan, emeklilik maaşının devlet için olası maliyetini yaklaşık dört milyar avro olarak tahmin ediyor. 2022'den sonraki yıllarda yine 3 milyar avro olacak. Börsch-Supan'a göre, askıya alınan yakalama faktörü nedeniyle emeklilik harcamaları, 2050 yılına kadar yaklaşık 100 milyar Euro'ya ulaşabilir.

Börsch-Supan, 2022'de emekli maaşı artışının azaltılabileceğini anlatıyor. Buna göre, yakalama faktörü seçimden hemen sonra yeniden başlatılırsa artış yarıya indirilebilir. Böylece Temmuz 2022 gibi erken bir tarihte tekrar uygulanabilir.

Tagesspiegel'e göre Çalışma Bakanlığı, 2022 için belirtilen ölçüde bir emekli maaşı artışını onaylayamıyor. Bakanlık sözcüsüne göre, emekli maaşındaki artış, şu anda öngörülemeyen bir dizi faktöre bağlı.

Bunlar arasında bu yılın ekonomik gelişimi ve maaş gelişmeleri yer alıyor. Somut rakamlar ancak önümüzdeki Mart ayında verilebilir. Hükümet, Emeklilik yaşını 68'e çıkarmayı önerdi. Neden olarak ise " artan finansman sorunları" gösterdi.

Artı49 Haber Merkezi
Fotoğraf: PİXABAY

HABERE YORUM KAT
1 Yorum