Alman ekonomistlerden uyarı: Emekli maaşlarını düşürün

Alman ekonomistlerden uyarı: Emekli maaşlarını düşürün

Almanya’da emekliler giderek daha fazla maaş alıyor. Ancak uzmanlar bunun dramatik ve finansal sonuçları olabileceğini ve hükümetin bu konuda derhal harekete geçmesi gerektiğini söylüyor.

Emeklilik maliyetleri artıyor ve giderek daha fazla memur emekli oluyor. Bu nedenle uzmanlar finansal bir felaketi önlemek için bir durma çağrısında bulunuyor.

Federal hükümet toplam 4,3 trilyon Euro tutarında emeklilik taahhüttü biriktirdi. Bazı federal eyaletlerde, neredeyse her beş Euro vergiden fazlası, emeklilik harcamalarından oluşuyor. Bir emekli aylık ortalama 3160 Euro brüt alıyor. 

Giderek daha fazla emeklilik ödemesi yapıldığından, vergi gelirlerinden her beş Euro'dan biri doğrudan emeklilik fonuna akıyor. Freiburg Üniversitesi'nden ekonomist Bernd Raffelhüschen "Bild"e, bunun federal ve eyalet hükümetleri için "finansal fiyasko" ile sonuçlanabileceğini uyarısında bulundu. Devlet, ek harcamalarla baş edebilmek için her zamankinden daha yüksek borç dağları yığıyor. Raffelhüschen'e göre, devlet Avrupa Merkez Bankası'ndan yardım alıyor: çünkü faiz oranlarını yıllardır sıfırda tutuyor. 

Ekonomist Raffelhüschen'in önerisi ise şöyle, “Emeklilik maaşlarını düşmeliyiz yoksa borç tuzağına düşeriz.”  Ayrıca vergi mükellefi Başkanı Reiner Holznagel de siyasetçileri kemerleri sıkmaya çağırıyor. Ancak Holznagel’in pek umudu yok: “Trafik Lambası koalisyonu, çalışanlarını baş döndürücü bir hızla memur yapıyor” dedi.

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan bir araştırma, 2021 araştırmasında artan emeklilik maliyetleri hakkında bilgi sağladı ve araştırmacılar bu konuda hiçbir önlem alınmadığını söyledi. 

Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash

 

HABERE YORUM KAT