Milyonlarca emekli 1200 Euro'nun altında maaş alıyor

Milyonlarca emekli 1200 Euro'nun altında maaş alıyor

Bütün bir hayat çalışsa da emekli maaşı geçinmek için yeterli değil. Almanya'daki milyonlarca insan için bu gerçek. 2,7 milyon emekli, 40 yıldır ödeme yapmasına rağmen, ayda 1.200 Euro'dan daha az maaş alıyor.

En az 40 yıl sigortalı olan yaklaşık 2,7 milyon emekli, ayda 1200 Euro'dan az emekli maaşı alıyor. Bu, Federal Çalışma Bakanlığı'nın, Almanya yayın ağının (RND) kullanımına açık olan Sol Parti lideri Dietmar Bartsch'ın bir talebine verdiği yanıttan kaynaklanıyor. Buna bağlı olarak uzun süreli sigortalı olanların yüzde 38'i etkileniyor, yani bahsedilen grubun üçte birden fazlası. RND, bunların arasında en az 45 sigorta yılı olan yaklaşık 1,2 milyon emekli olduğunu yazıyor.

Bir diğer konu, Doğu ve Batı arasındaki farklar. Batıda, en az 40 yıl sigortalı, 1200 Euro'nun altında kalan her üç kişiden biri, doğuda bu gruptaki her ikinci kişiyi etkiliyor. Rakamlar 31 Aralık 2020 durumuna tekabül ediyor, federal hükümete göre 2021 için henüz bir rakam yok.

Bartsch, RND'ye verdiği demeçte, "40 sigorta yılı yaşlılıkta yoksulluğa karşı koruma sağlamıyorsa, emekli maaşında bir sistem hatası var" dedi. Rakamlar, "on yıllarca süren yanlış yönlendirilmiş işgücü piyasası ve emeklilik politikalarının" bir sonucudur. Doğu Almanya bir "mini-rant ülkesi" olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ömür boyu çalışmanın, yasal emekli maaşında önemli ölçüde daha değerli olması gerektiğini ifade etti. Bartsch, "Kimse 40 yıllık sigortalı 1200 Euro'luk emekli maaşının altına düşmemeli" dedi.

45 yıl boyunca her zaman ortalama bir maaş için katkı payı ödeyen bir kişi, şu anda 1539 Euro (eski federal eyaletler) veya 1506 Euro (yeni federal eyaletler) standart yaşlılık aylığı hakkına sahiptir. Ancak, gerçekte ödenen ortalama emekli maaşı bundan çok daha düşüktür.

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT