Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock "Ruanda Modeli"ne kapıyı kapattı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock "Ruanda Modeli"ne kapıyı kapattı

Almanya'da merkez sağ partisi CDU'nun gündeme getirdiği "Ruanda modeli"ne Almanya Dışişleri Bakanı Annalene Baerbock kapıyı kapattı: "Mahkemeler yasal gerekliliklerin neler olduğu ile yoğun şekilde ilgileniyor!"

Almanya bir süredir düzensiz göç ile mücadele diyor. Bu kapsamda çeşitli yasalar çıkarıyor ya da sınır kontrollerini artırıyor. Ancak ne yaparsa yapsın, ülkesine gelen kaçak göçmen sayısını bir türlü azaltamıyor.

Merkez sağı oluşturan CDU/CSU parlamento grubu başkan yardımcısı Jens Spahn ise dün, Avrupa Birliği'ne düzensiz yollardan gelen tüm mültecilerin Gana, Ruanda ya da Doğu Avrupa'daki AB üyesi olmayan ülkelere sınır dışı edilmesinden yana olduğunu açıklamıştı.

ALMAN BAKAN İTİRAZ ETTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Ruanda'ya yaptığı ziyarette, söz konusu "Ruanda modelini" eleştirdi. Baerbock, muhafazakar politikacıların bu görüşüne karşı çıktığını belirtirken, CDU tarafından talep edilen bu yönteme atıfla, "Çeşitli mahkemeler yasal gerekliliklerin neler olduğu ile yoğun şekilde ilgileniyor" dedi.

Baerbock, "Ruanda modeli"nin yalnızca "teorik bir tartışma" olduğunu belirtirken, Almanya'daki göç tartışmalarında, muhafazakarların ağırlığını koymaları, göç konusundaki tartışmalara faydalı olacağını savundu.

CDU'lu siyasetçi Alexander Throm, Baerbock'a çağrıda bulunmuş ve Ruanda ziyareti sırasında iltica işbirliği olanaklarını araştırmasını istemişti.

RUANDA NE DEDİ

Baerbock ile görüşmesinin ardından Ruanda Dışişleri Bakanı Biruta ise, bugüne kadar İngiltere ile sınırlı olan iltica işbirliğini diğer ülkelere de genişletmeye açık olduklarını ifade etti. Ruanda'nın Almanya ile de böyle bir işbirliğine girmeye hazır olup olmadığı sorulduğunda Biruta, "Ruanda herhangi bir ortakla işbirliği yapmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Biruta, "Küreselgöç sistemi çalışmıyor" derken, "Ruanda çözüme katkıda bulunmaya çalışıyor" diye belirtti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT