Almanya alarma geçti: AfD iktidar olursa...
Almanya Federal Kriminal Dairesi Başkanı Holger Münch, AfD’nin eyalet düzeyinde hükümete ortak olması halinde ülke güvenliği açısından ciddi riskler doğabileceği uyarısında bulundu. Münch, böyle bir senaryoda hassas ve korunması gereken bilgilere erişim sağlanabileceğini, bunun da kurumlar arası iş birliğini zedeleyebileceğini söyledi.
Bu değerlendirmelerin arka planında, eylül ayında Saksonya-Anhalt ve Mecklenburg-Vorpommern’de yapılacak eyalet seçimlerine ilişkin anketler yer alıyor. Anketlere göre, bu eyaletlerde AfD dışlanarak bir hükümet kurulmasının zor olabileceği belirtiliyor.
Brandenburg’da korkutan anket sonuçları: AfD rekor kırdı!
AfD'li üst düzey isimlerden Amerika'ya çıkarma: "Amerikan sağından öğrenecek çok şeyimiz var"
Hassas veriler tartışmanın merkezinde
Almanya Federal Meclisi’nde Kontrol Komisyonu Başkanı Marc Henrichmann, CDU’li bir siyasetçi olarak yaptığı açıklamada, “Kim yönetimdeyse, hassas bilgilere erişir ve güvenlik kurumları için siyasi çerçeveyi belirler”
dedi. Henrichmann’a göre asıl güvenlik riski, AfD’nin demokratik düzeni zayıflattığı ileri sürülen siyasi ajandasında yatıyor. Bu nedenle özgür ve demokratik anayasal düzenin korunmasının pratikte gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Merz'e CSU liderinden kritik uyarı: AfD ile mesafe net olmalı
AfD'li Alice Weidel, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nı hedef aldı: Sinsi ajanlar!
SPD ve Yeşillerden sert uyarılar
SPD’nin iç politika sözcüsü Sebastian Fiedler de AfD’nin olası bir hükümet ortaklığına karşı net bir tavır aldı. Fiedler, ilgili eyaletlerde “kesin olarak aşırı sağcı” kabul edilen bir partinin Anayasayı Koruma Teşkilatı, polis ve vergi soruşturma birimleri üzerinde denetim kazanmasının büyük bir sorun olacağını dile getirdi.
Yeşillerin iç politika uzmanı Marcel Emmerich ise AfD’nin yalnızca hassas verilere erişim ihtimalinin bile ülke içinde ve uluslararası alanda güven ve iş birliğini zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Emmerich, benzer bir durumun Avusturya’da FPÖ’nün hükümete ortak olduğu dönemde yaşandığını hatırlattı. Ona göre, hassas bilgilerin korunması, güvenlik mimarisinin dayanıklılığı ve demokratik kurumların savunulması kararlılıkla ele alınmalı.
Uzmanlardan uyarı: Almanya “yönetilemez” hale gelebilir
AfD’nin onursal başkanı: “AfD yüzünden ailemi ve dostlarımı kaybettim”
Hamburg'da AfD’li vekilin aracı kundaklandı
AfD’nin mevcut durumu
Holger Münch, verdiği röportajda ayrıca, şu anda Federal Kriminal Dairesi’nde kaç AfD üyesinin çalıştığına dair herhangi bir bilgiye sahip olmadığını da belirtti. Münch’e göre, AfD’nin resmi olarak “kesin aşırı sağcı” şeklinde sınıflandırılması ancak o zaman kurum içindeki güvenlik soruşturmalarını doğrudan etkileyebilir.
Şu ana kadar bu nitelendirme, AfD’nin Saksonya-Anhalt ile Saksonya, Thüringen ve Brandenburg’daki eyalet teşkilatları için geçerli. AfD’nin federal düzeyi ile Bremen, Aşağı Saksonya, Baden-Württemberg, Hessen ve Bavyera’daki eyalet örgütleri ise aşırı sağcı şüpheli oluşum olarak değerlendiriliyor.
Berlin'de korkutan anket sonuçları
ARTI49