Alman vatandaşlar tedirgin: Maaş kesintisi isteniyor

Alman vatandaşlar tedirgin: Maaş kesintisi isteniyor

Almanya'da yargının karar verdiği ekonomik kısıtlamalar, hükümeti bir dizi tedbir planına zorladı. Kısıtlama kararları, Alman vatandaşlar açısından bir belirsizlik ve endişeye yol açtı.

Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi'nin "bütçeyi dondurma" kararı vermesinin ardından, milyarlarca Euro'luk açığın hangi kesintilerle kapatılacağı, toplumun geniş kesimlerinde büyük bir belirsizliğe neden oldu.

Gözler yetkililerin açıklamalarına çevrilirken, "ülkeyi mevcut buhrandan kurtarma" baskısı yaşayan hükümet, krizin boyutları daha da derinleşmeden bir dizi önlem almayı planlıyor. Ancak atılacak adımların önemli bir bölümü henüz kesinleşmiş değil.

Alman vatandaşlar ise en çok, "ekonomik tedbirlerin maaşlarına nasıl yansıyacağı" konusunda meraklanıyor. Özellikle emekli maaşları konusunda uygulamaya konacak planlara dair de ciddi bir belirsizlik kendisini koruyor.

Alman Emeklilik Sigortası tarafından yapılan açıklamada, kanunla düzenlenen emekli maaşlarında, bir kesinti adımı atılamayacağı dile getirildi.

MUHALEFET "KESİNTİ" ÖNERİYOR

Bazı muhalefet sözcülerinin ve iş adamlarının, hükümete "emekli maaşlarında kesinti" önerisiyle gittikleri bilinirken, hükümet bu önerilere henüz kesin bir yanıt vermiş değil. Alman basınında yer tutan köşe yazılarında da Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a "21 milyon emeklinin geleceğinin ne olacağı" konusunda sorular yöneltiliyor.

"KİMSEYİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ" DEDİ

Scholz'un daha önce, mahkeme kararının ardından yaptığı, "Tüm vatandaşlara şunu söylüyorum: Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararı, emekli maaşı ya da konut yardımı alıyor olmanızdan bağımsız olarak, günlük yaşamınızda, burada ve şimdi hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Kimseyi yalnız bırakmıyoruz" ifadelerini yetersiz bulan emekliler, gelecekleri hakkında endişeye kapılıyor.

"ŞİMDİLİK MÜMKÜN DEĞİL"

Alman vatandaşların kaygılarına dair açıklama yapan Alman Emeklilik Sigortası, olası kesintilerin yalnızca kanunla düzenlenebileceğine dikkat çekerek, "böyle bir ihtimalin şimdilik mümkün olmadığını" belirtti.

Açıklamada, "Emekli maaşlarının miktarı kanunla düzenlenmiştir. Bu da yasal bir hak olduğu anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yasal yardımların ödenmesi mevcut bütçe durumuna bağlı değildir" denildi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
5 Yorum