Alman Ordusuna savaş böcekleri mi katılacak?
Almanya, geleceğin savaşlarına hazırlık kapsamında hem savunma harcamalarını 3 katına çıkarıyor hem de sıra dışı teknolojilere yatırım yapıyor. Savunma Bakanlığı, sadece geleneksel silah sistemlerini değil, aynı zamanda biyolojik mikro-teknolojileri de araştırma alanına almış durumda. Öne çıkan projelerden biri: mini vericiler taşıyan böcekler.
Savaş böcekleri sahaya inebilir
Swarm Biotactics adlı bir şirketin geliştirdiği sistemle, örneğin hamam böceklerinin sırtına yerleştirilen mikro sensörler sayesinde düşman bölgelerde gözetleme yapılması hedefleniyor. Bu böcekler, keşif görevlerinde düşük maliyetli ve fark edilmesi zor bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Teknoloji hâlâ test aşamasında, ancak Alman ordusunun bu tür sistemlere ilgi gösterdiği ve potansiyel bir kullanım alanı olarak araştırmalara dahil ettiği biliniyor.
2029’a kadar 160 milyar Euro
Geleneksel savunma yatırımları da büyük ölçüde artacak. Alman hükümeti, 2029 yılına kadar savunma bütçesini 3 katına çıkararak yıllık yaklaşık 160 milyar Euro seviyelerine ulaştırmayı planlıyor. 2025 yılı için savunma bütçesi 62,4 milyar Euro, buna ek olarak özel savunma fonundan 24 milyar Euro ayrılacak ve toplam bütçe 86 milyar Euro'ya çıkacak.
Bu dev bütçe artışı, Almanya’da anayasal borçlanma sınırı olan "Borç freni" tartışmalarını da beraberinde getiriyor.
ARTI49