Alman Meclis'ine Türk Başkan

Alman Meclis'ine Türk Başkan

Almanya'da muhtemel koalisyon ortaklığı için görüşmeler sürerken Federal Meclis başkanlığı için ise kulislerde SPD'li Aydan Özoğuz'un adı konuşuluyor.

Yılın başında oy oranı kamuoyu yoklamalarında yüzde 12'lere kadar düştüğü görünen SPD, seçimlerde oyunu yüzde 25,7'ye çıkararak meclisteki en güçlü parti oldu. SPD'li vekillerin 49'u ise partinin daha soldaki gençlik teşkilatı JUSOS'tan geldi. SPD'nin kuracağı olası koalisyonlar ve bakanlıkların dağılımı için kapalı kapılar ardında hazırlıklar sürerken, kulisler meclis başkanlığı için hareketlendi.

Tagesspiegel'in tecrübeli başkent muhabiri Stephan-Andreas Casdorff'e göre SPD kulislerinde meclis başkanlığı için eski bakanlardan Türkiye kökenli Aydan Özoğuz'un adı geçiyor.

Berlin'de Özoğuz'un "kadın olması, göçmen kökenli olması, ayakları yere sağlam basan kıdemli bir politikacı olması şansını artırıyor" yorumu yapılıyor. Özoğuz'un, son seçimlerde aynı seçim bölgesinde Hristiyan Birlik üyesi rakibinin oyunun iki katını alarak doğrudan oylarla meclise girmeyi başarması da konumunu güçlendiriyor. Özoğuz, Hamburg'daki seçim bölgesinde adaylara verilen ilk oyların yüzde 38,7'isini almayı başararak yüksek oyla seçilen vekil oldu.

SALİHA AYDAN ÖZOĞUZ KİMDİR?

Özoğuz, 1967'de Hamburg'da dünyaya geldi. İngilizce, İspanyolca ve insan kaynakları ekonomisi alanında üniversite eğitimi aldı. Uzun yıllar Hamburg'da Türk öğrenci derneğinde fahri görev yaptı. Almanya'da dış politika alanında çalışmalar yürüten Körber Vakfı'nda 1994'te çalışmaya başlayan Özoğuz, Alman-Türk gençlik ve bilimsel değişim projelerini hayata geçirdi.

Özoğuz'un politikaya atılması, SPD'nin başbakan adayı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in muhtemel halefi Olaf Scholz'un teşvikiyle oldu. Halen Maliye Bakanlığı göreini yürüten Scholz, 2000 yılında SPD Hamburg Eyalet Teşkilatı başkanı olduğu dönemde Özoğuz'u eyalet meclisi için SPD listesinden aday olmaya davet etti. Özoğuz, 2001 yılında SPD üyesi olmadan partinin eyalet listesinden Hamburg Eyalet Meclisi'ne vekil olarak girdi ve partinin uyum, göç, iç politika, aile komisyonlarında görev yaptı. 2004'te düzenlenen erken seçimlerde yeniden vekil seçilerek Hamburg Eyalet Meclisi'ne girdi.

HABERE YORUM KAT