Alman kadın spikere tecavüz tehdidi

Alman kadın spikere tecavüz tehdidi

EURO 2016'da maç anlatmaya başlayan kadın spiker hakkında çok sayıda hakaret ve tehdit içerikli mesaj geldi.

BERLİN - ‘Futbolun erkeklerin tekelinde olduğu’ sanrısı bu kez Almanya’da kendini hatırlattı. Ülkenin ilk kadın maç anlatıcısı hakkında sosyal medyadan cinsiyetçi ve tehdit dolu mesajlar yağdı.

Taraftar şiddetinin damga vurduğu EURO 2016, Almanya’da bambaşka bir tartışmayı beraberinde getirdi. Kadın spor spikerlerine gösterilerin ilgi her geçen gün artarken, Alman kamu televizyonu ZDF, İtalya-İsveç maçını anlatması için Claudia Neumann’ı görevlendirdi. Ancak bu durum yüzlerce erkek futbol izleyicisi tarafından ‘kabul edilemez’ olarak yorumlandı.

Kimileri Neumann’ın ses tonunu beğenmezken bir sosyal medya kullanıcısı da “Kadınlar erkek futbolunu anlatmamalı. Uymuyor. Sinir bozucu. Nokta” mesajını paylaştı.
Neumann’ın gösterilen tepkiler bununla da sınırlı değil. Galler ile Slovakya arasında 11 Haziran’da oynanan maçtan bu yana ZDF’de EURO 2016 için yayınlar hazırlayan Neumann, o günden bu yana sosyal medyadan hakaret ve ‘kadınların yeri’ içerik yüzlerce mesaj aldı. Ancak iş bazı ‘futbolsever’ler işi Neumann’ı tecavüzle tehdit etmeye kadar vardırdı.

ZDF: Şaşkınız

ZDF’nin spor departmanı şefi Dieter Gruschwitz ise gelen tepkiler karşısında şaşkın olduklarını belirtti.

Öte yandan kanal yönetimi, Facebook hesaplarına gelen yüzlerce hakaret içerikli mesajı sildi. Facebook’tan bir de mesaj yayınlayan ZDF, “Eğer objektif şekilde tartışmayacaksanız, sizi engelleyeceğiz” uyarısında da bulundu.

Kanalın Brüksel temsilcisi Stefan Leifert de ZDF’nin Facebook hesabına gelen ve büyük bölümü cinsiyetçi ifadeler yer alan mesajların bazılarını Twitter hesabından paylaştı.

Bu sadece futbol

Öte yandan Neumann, maruz kaldığı hakaretlere karşın sakinliğini koruyor. Spor haber ajansı SID’e konuşan Neumann, sosyal medyadan kendisine yöneltilen hakaretler için ‘tamamen saçmalık’ yorumunda bulundu. “Bu sadece futbol” diyen Neumann, “Bu insanlar çoğu, ben röveşata çekiyorken doğmamıştı bile” diye de ekledi.

Neumann ayrıca, daha fazla genç kadın meslektaşına yol açmak için kendisine yöneltilen hakaretleri kaldırabileceğini belirterek, “Ben kaldırabilirim. Eleştirilere kulak asmam. Onların benim tutkumu ve profesyonelliğimi kırmasına izin vermeyeceğim” dedi.

2011 Dünya Kadın Futbol Şampiyonası anlatan Neumann, Almanya’nın ilk kadın maç anlatıcısı olmuştu.

İşinde en iyilerden biri

Bu arada çok sayıda sosyal medya kullancısı da Neumann’a destek verdi.

‘Typ3Typ’ isimli bir Twitter kullancısı “İtalya-İsveç maçında iki iyi şey vardı. 1. Claudia Neumann’ın aydınlatıcı anlatımı. 2. İtalya takımının golü” diye yazdı. SPUTNİK

 

HABERE YORUM KAT