Alman Hükümeti elektrikli otomobillere desteğini kesiyor

Alman Hükümeti elektrikli otomobillere desteğini kesiyor

Alman Hükümeti, bütçe uzlaşmasının ardından bazı tasarruf önlemleri aldı. Elektrikli otomobillere yönelik destek, yakında son bulacak.

Federal Hükümet, elektrikli otomobil alımına yönelik devlet finansmanının Pazar gününden itibaren sona ermesine karar verdi. Federal Ekonomi Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çevre Bonusu için 17 Aralık'tan itibaren yeni başvuru yapılmayacağını duyurdu. Ancak halihazırda taahhüt edilen finansman, bu karardan etkilenmeyecek ve ödenmeye devam edecek.

Bakanlık, 17 Aralık 2023 tarihi de dahil olmak üzere mevcut başvuruların tarih sırasına göre işleme alınacağını ve finansman gereksinimlerinin karşılanması koşuluyla onaylanacağını açıkladı.

İklim dostu elektrikli otomobillerin satın alınmasına yönelik devlet sübvansiyonları şu ana kadar İklim ve Dönüşüm Fonu'ndan (KTF) finanse edildi.

Yeşiller Partisi liderliğindeki Federal Ekonomi Bakanlığı'na göre, çevresel bonus programı "çok başarılıydı ve Almanya'da elektromobiliteyi önemli ölçüde ilerletti." 2016'dan bu yana yaklaşık 2,1 milyon elektrikli araca çevre primi kapsamında toplam yaklaşık on milyar Euro ödeme yapıldı.

UZMANLAR CİDDİ ETKİLERDEN KORKUYOR

2023'ün başından bu yana çevre bonusu, temel otomobil modelinin 40.000 Euroluk net liste fiyatı için 4.500 Euro ve 40.000 Euro ile 65.000 Euro arasındaki net liste fiyatı için 3.000 Euro olarak uygulanıyordu. Alman hükümeti bu sübvansiyonu 2030 yılına kadar toplam 15 milyon elektrikli otomobil çıkarma hedefini desteklemek için kullanmak istiyordu.

Uzmanlara göre, sübvansiyonun dondurulmasının etkileri önemli olabilir. Otomobil uzmanı Ferdinand Dudenhöffer Handelsblatt'a verdiği demeçte, neredeyse on yıllık istikrarlı bir büyümenin ardından, Almanya'da tamamen bataryalı elektrikli otomobil satışlarının 2024 yılında ilk kez azalabileceğini söyledi, "90.000 ila 200.000 daha az araç olacağını hesaplıyoruz."

İş dünyasından da eleştiriler geldi. Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) Başkanı Hildegard Müller şunları söyledi: "Çevre bonusunun süresinin daha erken dolmasına karar vermek, üst üste gelen krizler ve ülkemizdeki insanlar için artan maliyetler söz konusu olduğunda yanlış bir karardır."

ARTI49

HABERE YORUM KAT