Alman Bakan Habeck'in Türkiye ziyaretinde masadaki 3 plan

Alman Bakan Habeck'in Türkiye ziyaretinde masadaki 3 plan

Almanya Türkiye ile diplomatik ilişkilerini derinleştirmek isterken, Habeck'in dosyasında neler olacak?

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, resmi heyetiyle birlikte bugün Türkiye'ye ziyarete gidiyor. Bakan Habeck, Türkiye'de üç gün misafir olacak ve burada birtakım toplantılara katılacak.

Peki, Almanya Türkiye ile diplomatik ilişkilerini derinleştirmek isterken, Habeck'in dosyasında neler olacak?

ÖNCE EKONOMİ SONRA...

Türkiye'de 7 bine yakın Alman şirket faaliyet yürütüyor. Bu iki ülke arasında ekonomik olarak ciddi bir rakama tekabül ediyor.

Öte yandan, yeni nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın formülü olarak lanse edilen "yeşil hidrojen" enerjisinin, yakın gelecekte sıfır karbon hedefini gerçekleştirmek için kullanılacak alternatiflerden biri olması bekleniyor. İşte Türkiye ise Almanya'nın "acil ihtiyaçlar" listesinde bulunan sürdürülebilir bir enerji çeşidi olan yeşil hidrojenin tedarikçiliğini yapmak istiyor. Zira Erdoğan da her iklim ve çevre toplantısında yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılmasını savunuyor.

Söz konusu "yeşil hidrojen" güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal ve okyanus enerjisi gibi kaynaklar yoluyla üretiliyor.

MASADA HANGİ KONULAR VAR

Yeşiller partisinden olan ve başbakan yardımcısı olarak da görev yapan Habeck'in Türkiye ziyaretinde ekonomi dışında başka konuları da gündeme alacağı konuşuluyor.

Bunların başında Filistin-İsrail çatışmasında Türkiye'nin "arabulucu" rolü gelecek. Almanya, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas ile temaslarının iyi olduğunu sık sık dile getiriyor. Hamas'ın üst düzey isimlerinin de Türkiye'ye sürekli uçtuğu biliniyor. İşte Habeck'in ziyaretinde bu konuyu gündeme getireceği ve Hamas'ın elindeki rehineleri bırakması için Erdoğan'ın devreye girmesini isteyeceği konuşuluyor. Ayrıca Almanya'nın Türkiye'yi İsrail karşıtı bir pozisyona kaptırmamak için de ayrca bu görüşmede mesai harcayacağı iddia ediliyor.

ERDOĞAN-PUTİN İLİŞKİSİ

Masadaki ikinci konu, Türkiye-Rusya ilişkileri olacak. Almanya, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'ya hem askeri hem de lojistik destek sağlıyor. Türkiye ise bir yandan Ukrayna'ya SİHA satarken, diğer tarafta Rusya Devlet Başkanı Putin ile birtakım anlaşmalar imzalayarak, Putin'i yalnızlığa iten Avrupa Birliği'ne bir karşılık veriyor.

İşte Alman Bakan Habeck'in, planları arasında bu konuyu da gündeme alması bekleniyor. Türkiye'nin Rusya'yla yürüttüğü ticari faaliyetlerin masada tartışılacağı iddia ediliyor.

"GÖÇ" KONUSU

Bir diğer konu ise "göç" olacak.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 2016 yılında imzalanmış olan bir "Göçmen Mutabakatı" bulunuyor. AB, göç karşılığında Türkiye'ye "fon" adı altında milyarlarca dolar ödüyor. Ancak Almanya son zamanlarda bu anlaşmanın düzgün işlemediğini düşünüyor ve bu durumdan şikayet ediyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da geçen günlerde, anlaşmaya sadık kalınması çağrısında bulunmuştu. Faeser, "AB'nin Türkiye ile aptığı anlamanın güncellenmesine ihtiyacımız var" demiş ve "Şimdi anlaşmaya uyulması için baskı yapmalıyız" diye belirtmişti.

Kısacası...

Alman Bakan Robert Habeck, Türkiye'ye yalnızca basit bir "ekonomi" konusunu konuşmaya gitmiş olmayacak...

ART49

HABERE YORUM KAT