Yapay ana rahminde kuzu yetiştirildi

Yapay ana rahminde kuzu yetiştirildi

Yapay ana rahminde yetiştirilen kuzular, başarılı bir şekilde doğdu.

Erken doğum sonucunda düşük yaşam riskini ortadan kaldıracak çalışma, kuzu denekler üzerinde oldukça başarılı oldu. Anne karnındaki gelişimlerine tamamen yapay bir rahimde devam eden kuzular, oldukça sağlıklı olarak "doğdular".

Interesting Engineering'in haberine göre, araştırmacılar, prematüre bebeklerin hayatını sürdürmeleri için yapay bir rahim geliştirdiler. O rahim ise ilk hayvan testlerinde başarılı oldu ve bu ilerleme, dünyadaki milyonlarca prematüre bebeğin hayatını kökten değiştirebilir.

Tüpler ve sıvılar içeren büyük boy plastik torbalar gibi görünen şeffaf ana karınlarından söz ediyoruz. Söz konusu harici rahim sekiz tane kuzuyu tıpkı anne karnındaki gibi yetiştirmeyi başardı. Büyüme sırasında kuzuların beyinleri, akciğerleri ve diğer hayati organları normal bir şekilde gelişti, üstelik yünleri bile sonradan oluştular. Hatta hareket ettiler ve tekmelediler. Bu deneyden çıkan birkaç kuzu şimdi yetişkinlik safasında sağlık birer canlı!

Philadelphia Çocuk Hastanesi ekibi sonunda bu teknolojiyi insanlar üzerinde kullanmayı amaçlıyor. Bir bebeğin ortalama gebelik süresi 40 haftadır ve yalnızca ABD'de, her yıl 26 haftanın daha genç yaşta doğan 30 binden fazla bebek var. 22-23 hafta arasında doğanlar sadece yüzde 50 hayatta kalma şansına sahip ve bu da, bebeklere tüm tıbbi tedavileri desteklemekle ancak mümkün oluyor. Prematüre olma durumu yeni doğan bebeklerin en büyük hayati riskini oluşturuyor.

Şahin Kılınç

 

HABERE YORUM KAT