'Suriye'deki katliamın bitmesi için çalışacağım'

'Suriye'deki katliamın bitmesi için çalışacağım'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Görevimin son gününe kadar Suriye'deki katliamın bitmesi için çalışacağım" dedi

ROMA - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD terör örgütünü bitirme çabalarında başarıya ulaşacaklarına emin olduğunu söyledi. Kerry, 20 Ocak'ta son bulacak olan görevinin son gününe kadar da Suriye'deki katliamın bitmesi için çalışacağını taahhüt etti.

John Kerry, İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle Roma'da, düşünce kuruluşu ISPI tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen Akdeniz Diyalogları Forumu'nda (MED 2016) konuştu. Birçok temanın yanı sıra IŞİD'le mücadeleye de değinen Kerry, "IŞİD'i bitirme çabamızda başarıya ulaşacağımıza, Irak'ta, Suriye'de ve dünyanın geri kalan yerlerinde insanları güvenliğe kavuşturacağımıza eminim" ifadesini kullandı.


"OBAMA İLE TÜM SORUNLARI ÇÖZEMEDİK, AMA DENEDİK"

Barack Obama dönemindeki görev süresi boyunca tüm sorunları çözdüklerini söyleyemeyeceğini belirten Kerry, ancak bunu yapmayı denediklerini ve bunda samimi de olduklarını ifade ederek, "Görevimin son gününe; 20 Ocak'a kadar Suriye'deki katliamın son bulması için çalışacağımı taahhüt ediyorum" diye konuştu. Gazetelerde yazılanın aksine, önlerindeki yolun bozuk olarak tanımlanmayacağına kararlılıkla inandığını dile getiren Kerry, “Dünya parçalara ayrılmıyor, aksine birleşiyor" dedi.


"ESAD TÜM ULUSLARARASI KURALLARI İHLAL ETMEK İSTİYORMUŞ GİBİ"

İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile ikili bir görüşme ve ortak bir basın toplantısı düzenleyen John Kerry, burada Suriye krizine değindi. Esad rejimini hedefine alan Kerry, "Esad rejimi, cezasız kalacakmışçasına tüm uluslararası kurallar ile ilkeleri ihlal etmek istiyormuş gibi" dedi. Halep'ten insanların çıkması için tarafların Cenevre'de bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren Kerry; ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve belki de Rusya'nın da amacının bu olduğunu belirtti.


"DİYALOG EKSİKLİĞİ VAR"

Haftalardır Halep konusunda tartıştıklarını, ancak diyalog eksikliği yaşandığını belirten Kerry, “Halep'teki insani durum, daha verimli bir şekilde ele alınabilirse, Halep halkının kentten çıkışı mümkün kılınsa, Cenevre'de konuşmak için bir alan yaratılabilir" diye konuştu. ABD'li Bakan, havaların bölgede soğumaya başladığına da dikkat çekerek, insani yardımların geçişlerine izin verilmesinin gerekliliğine değindi.

Kerry, Halep'i etkilemekte olan insani felaketten ötürü çok büyük endişe duyduklarını ekleyerek, "Öldürmeyi bırakın" çağrısında bulundu.

Kerry, ayrıca yine aynı foruma katılmak için Roma'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile de birer görüşme gerçekleştirdi.

HABERE YORUM KAT