O silahı kullanan askerler hasta oluyor

O silahı kullanan askerler hasta oluyor

Saatte 800 kilometre hıza kadar mermi atabilen Carl Gustaf (geri tepmesiz tüfek), onlarca yıldır kullanılıyor. Ancak kullanan askerler için yüksek risk barındırıyor.

Silah omuzda, baş hizasından sadece birkaç santimetre uzağında duruyor. Eğer bir asker "Carl Gustaf "ın namlusundan bir mermi ateşlerse, mermi saatte 800 kilometreye varan bir hızla fırlıyor. Silah sistemi tankları imha edebilir, binalara girebilir ve 1.000 metreye kadar menzile sahip. Ve bu silah dünya çapında kullanılıyor.

Ancak sorun şu ki, silah o kadar büyük bir şok dalgasını tetikliyor ki, bu dalga kafadan doğrudan beyne gönderiliyor ve ciddi hasara yol açıyor.

Carl Gustaf'ı kullanan askerler beyin sarsıntıları ve buna bağlı olarak dokuda küçük kanamalar geçirmiş ve ardından hafıza sorunları, tepki sürelerinde azalma ve normalden daha zayıf koordinasyondan mustarip oldular. Bu durum savaşta hızlı tepki vermesi gereken askerler için yıkıcı olabilir.

CARL GUSTAF UKRAYNA’DA DA KULLANILIYOR

Bu silah Ukrayna'da da kullanılıyor. Geçen yıl Ukrayna ordusu Carl Gustaf'ı teslim aldı, Kanada ve diğer ülkelerin de mühimmatla birlikte bu silahı tedarik ettiği bildirildi. “Focus", menşe ülke ismi vermeden geçen yıl en az 5,000 adetlik bir teslimat yapıldığını açıkladı. Çatışmalarda silahın ülkenin güneyindeki Kharkiv yakınlarında Rus tanklarını etkisiz hale getirdiği söyleniyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash

HABERE YORUM KAT