İYİ Partili isim açıkladı: CHP bu teklifi yapsaydı “evet çıkardı

İYİ Partili isim açıkladı: CHP bu teklifi yapsaydı “evet çıkardı

İYİ Parti GİK toplantısında CHP’nin işbirliği önerisine ‘hayır’ kararı çıktı. İşbirliğine karşı çıkanların gerekçesi ne? İşbirliği isteyenler toplantıda neler söyledi? Yeniden bir müzakere süreci başlayabilir mi?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2024 yerel seçimleri için işbirliği önerisi götürdüğü İYİ Parti 13 Eylül’de aldığı “81 il ve tüm seçim çevrelerinde seçime kendi adaylarıyla girme” kararını değiştirmedi.

CHP’nin önerisini görüşmek üzere toplanan İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yapılan gizli oylamada 14’e karşı 35 oyla CHP’nin seçim işbirliği önerisi reddedildi.

Akşener GİK toplantısı öncesinde konuyu Ankara ve İstanbul il, ilçe başkanları, partinin deneyimli isimlerinin yer aldığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri dahil tüm kurullarında tartıştırdı.

GİK’in 13 Eylül’deki toplantısında sadece dört üye seçim ittifakı yapılması yönünde oy kullanmıştı. Bu sayı dünkü toplantıda 14’e çıktı.

CHP ile seçim işbirliğine karşı çıkanlar 13 Eylül ile 4 Aralık arasında partileri açısından değişen bir durum olmadığını, ittifakların “siyaseti zehirlediğini” ve kutuplaşmayı artırdığını, kutuplaşmanın da iktidarın işine yaradığını söyledi. Bazı üyeler ittifaklar nedeniyle partinin kendi kimliğini ortaya koyamadığı ve büyüyemediği görüşünü dile getirdi.

Hür–müstakil davranma stratejisini savunanların başında Oktay Vural, Koray Aydın, Şükrü Kuleyin, Rıdvan Uz, Naci Cinisli, Burak Akburak, Tolga Akalın, Metin Ergün, Buğra Kavuncu gibi isimler yer alıyor.

KARARIN ARDINDAN İSTİFALAR GELDİ

Öte yandan kararın ardından İYİ Parti içindeki bazı isimler istifa etti. İYİ Parti eski Antalya İl Başkanı Ahmet Aydın, İYİ Parti Adıyaman Kurucular Kurulu üyesi Mithat Solgun, İstanbul Medya Başkanı Aslı Duru istifalarını sosyal medya hesaplarından istifa ettiklerini duyurdu.

İBRAHİM ÖZKAN: SOMUT ÖNERİLER ÜZERİNDEN YENİDEN TEMAS KURULACAKTIR

İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan ise sosyal medya hesabından “Teşkilatlara rağmen siyaset yapılmaz” paylaşımı yaptı.

Kararı 10Haber’e değerlendiren İbrahim Özkan “Her iki kararda da istifalar olacaktı. Bu normal olağan akışında bir süreç. Ben şartların sonuna kadar zorlanması gerektiğini düşünüyorum. Sayın Genel Başkan çok tarafsız kaldı, oy da kullanmadı. GİK’te CHP’nin somut öneriyle gelmemesi tartışıldı. CHP de bu aşamaya 13 Eylül’deki karar yeniden değerlendirilirse geçileceğini söyledi. GİK üyeleri böyle bir riski almak istemedi. Aslında somut öneri olsaydı daha farklı sonuç çıkardı. Ankara’da 25 ilçenin 21’i işbirliği yönünde tavır aldı. İstanbul’da da 35 ilçenin 22’si işbirliği yapılması, 13’ü yapılmaması yönünde tavır oluştu. İl başkanlarının da ağırlıklı olarak işbirliği yönünde tavır olmasına rağmen GİK böyle bir karar verdi. Yine de sürecin zorlanabileceğini düşünüyorum. CHP’yle temas muhakkak olacaktır. Siyasette diplomasi kapısı hiçbir zaman kapanmaz” diye konuştu.

GİK ÜYESİ NUHOĞLU: ‘AK PARTİ İKTİDARINA YENİDEN GÜÇ VERMEMELİYİZ’

GİK’te Rıdvan Yalçın, Mehmet Aslan ve Hayrettin Nuhoğlu’nun işbirliğini savunan isimlerin başında geldiği biliniyor.

10Haber’e konuşan Hayrettin Nuhoğlu “Ben başından beri, iki ay önceki toplantıda da, sonraki bütün kurul toplantılarında da siyasi işbirliğinden yana olduğumu açıklamış, gerekçelerimi de ortaya koymuştum. Bu gerekçeler doğrultusunda dünkü toplantıda da aynı görüşlerimi paylaştım. Bunun için iyi bir müzakere süreciyle AK Parti’nin süren iktidarına yeniden güç vermemek gerektiğini belirttim. Görüşlerim doğrultusunda da oy kullandım” dedi.

“Yeniden müzakere başlayabilir mi” sorusuna “Genel İdare Kurulu’nun üzerinde Başkanlık Divanı var, Genel Başkan var. Dolayısıyla benim bu konuda söyleyeceğim bir şey olmaz” yanıtı verdi.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum