Herkes DAVA ile Erdoğan ilişkisini konuşuyor ama… İşte AK Parti’nin Almanya hamleleri

Herkes DAVA ile Erdoğan ilişkisini konuşuyor ama… İşte AK Parti’nin Almanya hamleleri

Almanya’da AK Partililerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak yani DAVA Partisi tartışılıyor. Ancak gözden kaçan AK Parti’nin tek hamlesinin DAVA olduğu… Artı49 sizler için 2024 hamlelerini araştırdı.

Almanya uzun bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’daki siyasete etkisini tartışıyor.

Şimdi ise Almanya’da Türkiye kökenli bir grubun öncülük ettiği bir siyasi oluşum kuruldu: Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA).

16 Ocak’ta DAVA tarafından yapılan açıklamada, “DAVA’nın "mevcut partiler tarafından temsil edilmeyen pek çok vatandaş için yeni bir siyasi merkez" olduğu belirtildi.

Alman siyasetçiler de "Erdoğan ve AK Parti etkisi" üzerinden tartışmalara dahil oluyor.

Öncelikle DAVA Partisi ile başlayalım.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, yeni dönem Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerini belirlemek için 6-9 Haziran tarihlerinde seçime gidecek.

Almanya’daki seçim ise 9 Haziran’da yapılacak.

DAVA da Avrupa Parlamentosu’na milletvekili seçmek için yarışa girmek isteyen aktörlerden biri olmak niyetinde.

İttifak, geçtiğimiz haftalarda AP seçimleri için adaylarını duyurdu.

Avukat Fatih Zingal, eski DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) Genel Sekreterliği görevini de yapmış olan Dr. Ali İhsan Ünlü ve Doktor Mustafa Yoldaş siyasi oluşumun adayları arasında.

Alman Bild gazetesi de DAVA hareketi için “Erdoğan’ın Partisi” demişti. Bild, DAVA adlı siyasi oluşuma atıfla "Erdoğan'ın partisinin Almanya'da 5 milyon seçmen kitlesi olacak" iddiasında bulunmuştu.

ge6hvgwxaaagnwy.jpg

Partileşmek üzere olan DAVA hareketinin öne çıkan ismi Avukat Fatih Zingal.

DAVA’nın genel başkanı ya da diğer yöneticileri sosyal medyada yer almazken Zingal yoğun olarak kullanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile ilgili paylaşımlar yapan Zingal’in son dönemde DAVA ile ilgili yaptığı açıklamaları haberleştiren medyanın ise AK Parti’ye yakın olan Yeni Şafak, TVNET olması dikkat çekiyor.

Medya ile arası iyi olan Avukat Fatih Zingal AK Parti iktidarının yönettiği TRT’ye de bir program yapmış: “Bir Hukukumuz Olsun”

fz1.jpg

Zingal, aynı zamanda AK Parti’nin seçim şarkılarını yapan eski AK Parti Milletvekili Uğur Işılak ile evinde ağırlayacak kadar yakın dost olduğunu söylüyor.

fz3.jpg

Zingal, Erdoğan ile fotoğrafını da sosyal medyada paylaşıyor.

fz2.jpg

Şimdi, gelelim gözden kaçan önemli bir detaya…

Herkes DAVA Partisi’ni konuşurken, ARTI49 yeni bir detay yakaladı ve bu da AK Parti’nin 2024 yılında Almanya’da sadece DAVA Partisi hamlesini ortaya koymadığını gösteriyor.

AK Parti’nin 2024’e dair bir başka hamlesi, Uluslararası Demokratlar Birliği (UID)

20 Ocak’ta Uluslararası Demokratlar Birliği’nin seçimi oldu ve genel başkan değişti.

Genel başkan değişimi öncesi, AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Tuğrul Selmanoğlu “Adayımız Kenan Aslan” dedi ve Kenan Aslan genel başkan oldu.

tugrul-foto.jpg

Kenan Aslan da Fatih Zingal gibi AK Parti grup toplantısına katılan ve AK Partililer ile yakın ilişki içerisinde olan biri.

ka1.jpg

Kenan Aslan da elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektiren isimlerden…

ka2.jpg

Bu hareketlerin 2024 ilişkin ise ilk hamlesi, çifte vatandaşlık oldu.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Genel Başkanı Kenan Aslan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Almanya'da federal meclisten geçen ve gelecek aylarda yasalaşması beklenen çifte vatandaşlık kanunun önemine dikkati çekerek, ülkede yaşayan Türkleri çifte vatandaş olmaya davet etti.

Bakalım yeni hamleler ne olacak?

HABERE YORUM KAT
1 Yorum