Ebeveyn parası: 1 Nisan'dan itibaren yeni değişiklikler

Ebeveyn parası: 1 Nisan'dan itibaren yeni değişiklikler

Almanya'da binlerce çifte Pazartesi gününden itibaren ebeveyn parası alamayacak. Peki bu durumdan kimler etkilenecek? işte detaylar...

Almanya'da binlerce çift gelecekte ebeveyn parası alamayacak. Neden böyle bir durum söz konusu? Peki ya federal hükümetin ülkedeki ailelere vaat ettiği sözde babalık izni ne olacak? Bir bakışta en önemli sorular ve yanıtları:

1 NİSANDAN İTİBAREN TAM OLARAK NE DEĞİŞECEK?

Bu yıl 1 Nisan'dan itibaren ebeveyn parası almak için gelir eşiği değişecek. Çiftler ancak vergilendirilebilir yıllık gelirleri 200.000 Euro'nun altında ise hak sahibi olabilecekler. Bu sınır 1 Nisan 2025'ten itibaren 175.000 Euro'ya düşürülecek. Daha önce üst sınır 300.000 Euro idi. Vergilendirilebilir gelir, brüt gelirden gelirle ilgili giderler, diğer giderler ve ödenekler düşülerek hesaplanır. Bu nedenle her zaman brüt gelirden daha düşüktür.

DEĞİŞEN GELİR SINIRINDAN KAÇ AİLE ETKİLENİYOR?

Yeni düzenlemeler Almanya'da tahminen 7.000 çifti etkiliyor ki bu da şu anda ebeveyn parası alan tüm ebeveynlerin yaklaşık yüzde 0,5'ine karşılık geliyor. Gelir sınırının 175.000 Euro'ya düşürülmesinin ise yaklaşık 20.000 çifti etkilemesi bekleniyor. Aile Bakanlığı başlangıçta bekar ebeveynler için bu tür bir tahmin vermedi. Gelecekte onlar da çiftlerle aynı üst sınırlara tabi olacaklar.

EBEVEYN PARASI MİKTARINDA AZALMA OLACAK MI?

Daha önce olduğu gibi ebeveyn parası miktarı, ilgili ebeveynin çocuğun doğumundan önce ne kadar gelire sahip olduğuna bağlıdır. Yüksek gelirli ebeveynler önceki gelirlerinin yüzde 65'ini, düşük gelirli ebeveynler ise yüzde 100'üne kadarını alırlar. Daha önce hiç geliri olmasa bile herkes en az 300 Euro alır. Maksimum aylık ebeveyn parası 1800 Euro'dur.

ÇİFTLER EBEVEYN PARASI ALMAYA DEVAM EDEBİLİR Mİ?

Evet, ancak önemli bir kısıtlama ile. Yine 1 Nisan'da yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, ebeveynlerin her ikisi de çocuğun yaşamının ilk on iki ayında her seferinde yalnızca bir ay ebeveyn parası alabilecek. Daha önce, yedi aya kadar paralel yardım almak mümkündü. Bununla birlikte, örneğin prematüre bebek, çoklu doğum ve/veya engelli çocukların ebeveynleri için bu sınırın istisnaları da bulunuyor. Aile Bakanlığı yeni düzenlemeyi bakım işlerinin eşit paylaşımına bir katkı olarak görüyor. Bir talebe göre, eşlerin dönüşümlü olarak ebeveyn parası alması "cinsiyet eşitliği politikası perspektifinden" mantıklı. Federal hükümet ayrıca her iki ebeveyni de uzun vadede çalışmaya teşvik etmek istiyor.

BABALAR DOĞUMDAN SONRA EBEVEYN PARASI ALMADAN BİR SÜRE ÜCRETLİ İZİN KULLANABİLECEK Mİ?

Şimdiye kadar bu sadece babaların izin alması durumunda mümkündü. Annelerin aksine, babalar doğumdan sonra annelik maaşı gibi herhangi bir ücret ikamesi yardımı alamıyorlar. Alman hükümeti aslında doğumdan sonra birlikte daha fazla zaman geçirilmesini sağlamak için uzun zaman önce bir düzenleme yapmak istedi. "Babalık izni" olarak bilinen ve günümüzde "aile başlangıç zamanı" olarak da adlandırılan düzenlemenin hayata geçirilmesi uzun zaman aldı. Koalisyon sözleşmesinde de yer alıyor: "Bir çocuğun doğumundan sonra eş için iki haftalık ücretli izin getireceğiz." Aile İşleri Bakanlığı'na göre, ilgili yasa tasarısı federal hükümet içinde hala sonuçlandırılıyor.

İŞVERENLER BABALARA YARDIMCI OLUYOR MU?

Bazı şirketler yasa koyucudan bağımsız olarak cömert düzenlemeler yapıyor. Örneğin Henkel, 2024 yılından itibaren çalışanlarına sekiz haftalık tam ücretli ebeveyn izni sunacağını açıkladı. Yazılım şirketi SAP de babalara altı haftalık ücretli izin vermek istiyordu ancak uygulamadaki sorunları gerekçe göstererek geri adım attı. İşverenler derneği BDA, yasal babalık izninin gereksiz olduğuna inanıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT