'Çipli kimlik' dönemi başladı

'Çipli kimlik' dönemi başladı

Çipli kimlik kartlarına başvurular, bugün itibarıyla Türkiye'de tüm illerde alınmaya başlandı. Yurt dışında ise çipli kimlik dağıtımı yok, konsolosluklar eski kimlikleri vermeye devam edecek.

ANKARA - Çipli kimlik kartlarına başvurular, bugün itibarıyla Türkiye'de tüm illerde alınmaya başlandı. Yurt dışı temsilciliklerde ise çipli kimlik dağıtımı yapılmıyor. Kimliğini kaybeden vatandaşlara eski nüfus cüzdanları verilmeye devam edecek. Konsolosluk yetkililerinden alınan bilgiye göre, önümüzdeki dönemlerde tıpkı pasaportlarda olduğu gibi, yeni nesil kimliklerde de Ankara üzerinden bir dağıtım söz konusu olabilir. Ancak şu an itibariyle böyle bir genelge yok.

Müracaatlarda, nüfus müdürlüğü personelince, başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası sorgulanarak, kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi kontrol ediliyor.

İlk defa kimlik kartı başvurusunda, nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilen ve ICAO standartlarına uygun 1 biyometrik fotoğraf isteniyor.

Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınıyor. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda ise nedeni sisteme kaydediliyor.

Başvuru alma sırasında kişiye kimlik doğrulama amacıyla PIN ile PIN bloke edildiğinde bunu kaldıracak PUK bilgilerini içeren zarf teslim ediliyor.

15 yaşını tamamlamış kişiler başvurularını şahsen yapabiliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almıyor ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocuğun fotoğrafı kimlik kartlarına basılabiliyor.

24edf903bea378272441ae3248918f70.jpg

Cinsiyet, renk ayrımı yok

Yeni kimliklerin kredi kartı ebadında olduğunu söyleyen Antalya'da Vali Münir Karaloğlu, “Artık eskisi gibi cinsiyet, renk ayrımı da yok. Taşıması daha kolay, daha üst teknoloji kullanılmış bir kimlik kartı. En büyük özelliği de sahteciliğe karşı vatandaşı koruyacak olması. Biyometrik bilgiler taklit edilemeyeceğinden son derece güvenilir. Hayırlı olmasını diliyorum. Tüm Antalyalılar ilçe nüfus müdürlüklerine yeni kimlik müracaatını yapabilir. Belki biraz yoğunluk olacak ama onunla ilgili de tedbirler alınacak" dedi. 

Vize muafiyeti olan ülkelerde yeni kimlikler, seyahat belgesi yerine geçecek

Yeni kimlik kartlarıyla ilgili bilgi veren Konyaaltı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İlçe Müdürü Ali Çomak, 1976'dan beri 40 yıldır mavi-pembe renkli nüfus cüzdanlarının kullanıldığını hatırlatarak, "Şimdi akıllı kimlik kartlarına 2 Ocak'tan itibaren geçtik. Yeni kimlik kartları 10 yıllık bir ömre sahip ve doğum, değiştirme ve kayıp nedenleriyle verilebilecek. İçinde polikarbon materyalden üretilmiş, temassız çip bulunan güvenilir bir kimlik kartı. İçinde nüfus, biyometrik veriler ve fotoğraf barındırıyor. Biyometrik veriler, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi şeklinde üç veriden oluşuyor. Vize muafiyeti olan ülkelerde bu yeni kimlik seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek. Taklit edilebilirliği yok" dedi. Çomak, Antalya'da ilk gün toplam 790 başvuru alındığını, sadece İbradı ilçesinde hiç başvuru olmadığını dile getirdi. 

Başvurular nasıl yapılıyor?

Kimlik kartı başvuruları, "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabiliyor. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumdaki vatandaşların başvuruları ise "Gezici Kayıt Terminalleri" ile alınıyor.

Kimlik kartı ücretleri, 21 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği" uyarınca 1 Ocak 2017'den itibaren kanuni bildirim süresi dışında doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenenler için 16 lira, kayıp nedeniyle düzenlenenler için 32 lira olarak belirlendi.

 

HABERE YORUM KAT