Apple  iPhone ile kazandı

Apple iPhone ile kazandı

iPad ve Mac bilgisayar satışlarındaki düşüş nedeniyle Apple'ın cirosu geçtiğimiz çeyrekte hafif bir düşüşle 89,5 milyar dolara geriledi. Ancak iPhone'lara yönelik talepteki toparlanma bu düşüşü hafifletti.

Apple, iPhone'a yönelik talebin kesintisiz devam etmesi sayesinde üç aylık dönemde yaklaşık 23 milyar dolar kâr elde etti. Yeni iPhone 15 Eylül ayında satışa sunuldu ve Noel’de önemli bir rol oynayacak. Apple'ın ABD borsasının kapanışından sonra açıkladığı gibi, iPhone işi yıllık bazda yüzde 2,8 büyüyerek 43,8 milyar Dolar’a ulaştı. Bu, yatırımcı beklentilerini karşıladı.

Aynı zamanda Mac bilgisayar satışları üçte bir oranında düşerek 7,6 milyar Dolar’a geriledi. Apple şu anda daha güçlü çiplere sahip yeni Macbook modelleriyle bunu artırmaya çalışıyor. Ancak birkaç gün önce yeni işlemci nesli tanıtılan Mac bilgisayarların satışları son aylarda üçte bir oranında düştü. iPad satışları ise yüzde on oranında düştü.

Abonelik gelirleri ve App Store'dan elde edilen gelirleri içeren hizmetler sektöründe ise satışlar yüzde 16'lık bir artışla 22.3 milyar Dolar’a ulaştı.

Apple, gelirin yüzde 2,5 oranında düşerek yaklaşık 15,1 milyar Dolar’a gerilediği Büyük Çin'deki işlerinde analistlerin beklentilerinin altında kaldı. Ancak Apple CEO'su Tim Cook, döviz kuru etkileri hesaba katıldığında sonucun bir artı olduğunu vurguladı: "Çin anakarasında iPhone için üç aylık bir rekor kırdık. Çin şehirlerinde en çok satan beş akıllı telefondan dördüne sahip olduk."

Son olarak, ABD yaptırımlarından ağır darbe alan rakibi Huawei, yeni bir akıllı telefonla orada bir kez daha başarı elde etti. ABD'de mesai sonrası işlemlerde hisse fiyatı zaman zaman yüzde bir oranında düştü. Sonuç olarak Apple, bir önceki yılın aynı çeyreğinde 20,7 milyar Dolar olan kârını 22,96 milyar Dolar’a yükseltti. Ciro ise yaklaşık yüzde bir düşüşle 89,5 milyar Dolar’a geriledi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT