Almanya'da süpermarket kasasından nakit çekme işlemi kalkıyor mu?

Almanya'da süpermarket kasasından nakit çekme işlemi kalkıyor mu?

Almanya'da giderek daha fazla insan süpermarket kasalarında nakit para çekiyor. Ancak aynı zamanda, giderek daha az sayıda insan nakit ödeme yapıyor. Bu durum yakında perakendeciler için olumsuz bir durum olabilir.

Almanya’da süpermarket kasalarında nakit para çekme işlemi giderek daha popüler bir hale geliyor. Müşteriler, ATM’ye gitme zahmetinden kurtularak alışveriş yaparken aynı zamanda nakit para da çekebiliyorlar.

Ancak bu durum, nakit ödemelerin azalmasıyla birlikte perakendeciler için maliyetli bir hale gelebilir.

MİLYARLARCA EUROYA ÇIKTI

Perakendecilerin nakit para çekme işlemleri için ödedikleri ücretler 2023 yılında yaklaşık 17,2 milyon Euro oldu. 2019’da 2,23 milyar Euro olan bu rakam, 2023’te 12,3 milyar Euro'nun üzerine çıktı. Rewe, Edeka, DM ve Rossmann gibi perakendeciler bu hizmeti sunuyor ve her işlem için yüzde 0,1 ila 0,2 arasında bir ücret ödüyorlar.

KRİTİK BİR EŞİK VAR

EHI ödeme uzmanı Horst Rüter, nakit oranının düşmesi durumunda perakendecilerin bu hizmeti sürdürmekte zorlanabileceğini belirtiyor. Nakit satışlar yüzde 25’in altına düştüğünde, perakendecilerin nakit stoklamak zorunda kalabileceği bir kritik eşik olduğu ifade ediliyor.

Alman perakendeciler tarafından tutulan nakit miktarı geçen yıl yüzde iki azalarak 172 milyar Euro'ya düştü. Fiziksel nakdin payı yüzde 35,5 olurken, plastik ödemelerden elde edilen ciro yüzde 61,8’e yükseldi.

DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNÜLMÜYOR

Rewe’nin bir sözcüsü, grubun öngörülen sorunları ve darboğazları yaşamadığını belirtiyor. Süpermarket zinciri, 2003 yılından bu yana müşterilere para çekme hizmeti sunuyor ve bu hizmeti değiştirmeyi planlamıyor.

Lidl ve Aldi Süd ise herhangi bir plan ya da değişiklik hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT