Almanya'da enflasyon yüzde 6,2 oldu

Almanya'da enflasyon yüzde 6,2 oldu

Almanya'da tüketici fiyatları, Temmuz ayında yıllık yüzde 6,2 artarak yüksek enflasyon trendini sürdürdü.

Federal İstatistik Dairesi'nin Merkezi Wiesbaden'deki açıklamasına göre, Haziran ayına göre düşüş olsa da, uzmanlar enflasyonun hala yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Enflasyonun bu yıl Temmuz ayında yüzde 6,2 artış göstermesi, Haziran ayında yüzde 6,4 ve Mayıs ayında yüzde 6,1 olarak açıklanmıştı. Mart ve Nisan aylarında yüzde 7'nin üzerinde seyretmişti. Federal İstatistik Dairesi Başkanı Ruth Brand, Temmuz ayı enflasyonunu değerlendirirken, "Enflasyon bir miktar yavaşlamış olsa da hala yüksek seviyede seyrediyor" şeklinde konuştu. Brand, özellikle gıda fiyatlarının enflasyonun tetikleyicisi olduğunu belirtti.

DW'nun haberine göre son aylarda Almanya'da enflasyonda gıda ve enerji fiyatlarının yanı sıra önemli bir rol oynadığı görülüyor. Enerji fiyatları, Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,7 arttı. Elektrik fiyatları ise yüzde 17,6 oranında yükseldi. Gıda fiyatları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 artış gösterdi, ancak Haziran ayına göre düşüş kaydedildi. Hizmet sektörü de 2022 Temmuz ayına göre yüzde 5,2 arttı. Tatil maliyetleri özellikle yüzde 9'luk artışla tüketiciler için daha pahalı hale geldi.

Ekonomistlerin çoğu, önümüzdeki aylarda Almanya'da tüketici fiyatlarının düşmesini bekliyor. Bu durumun, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele amacıyla bir yıl içinde dokuzuncu kez faiz artırımı kararının etkili olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

HABERE YORUM KAT