Almanya'da rüşvetle oturma izni sağlayan kaçakçılık çetesi çökertildi

Almanya'da rüşvetle oturma izni sağlayan kaçakçılık çetesi çökertildi

Kaçakçıların nitelikli iş gücü altında Almanya'ya varlıklı insan kaçırdığı ortaya çıktı. Zengin kaçakların İkamet ve Göç Yasası'dan yararlanmak için 360 bin Euro verdiği iddia ediliyor.

Almanya’da federal polis, çeşitli eyaletlerde düzenlediği baskınlarla, lüks kaçakçılarını tutukladı. Kaçakçılar, Almanya’nın İkamet ve Göç Yasası’ndaki özel hükümleri istismar ederek, zengin iş insanlarına süresiz oturma izni sağlamışlar. İddialara göre, bu izinler için 360 bin Euro'ya kadar ücret talep edilmiş.

Çete, müşterilerine Almanya’nın “dünya standartlarında sağlık sistemine”, mükemmel eğitim olanaklarına, Schengen bölgesinde sınırsız seyahat hakkına ve güçlü ekonomiye erişim vaat ederek, üç yıl sonra Alman vatandaşlığı alma imkanı sunmuş.

YÜZLERCE KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Kıdemli savcı Hendrik Timmer, yaklaşık 342 kişinin bu hizmetlerden yararlandığını belirtti. Kaçakçılar, serbest meslek sahipleri ve yabancı vasıflı işçiler için öngörülen özel kuralları kullanarak oturma izinleri sağlamışlar.

Alman İkamet Yasası, serbest meslek sahiplerinin ekonomik çıkar veya bölgesel ihtiyaç gibi belirli şartları yerine getirmesi halinde oturma izni alabilmesine olanak tanırken, Nitelikli İşgücü Göç Yasası, AB dışından gelen vasıflı işçilerin Almanya’da çalışmasını kolaylaştırıyor.

Bu yasa kapsamında, belirli maaş eşiklerine ulaşan veya toplu sözleşme kapsamında çalışan yabancı vasıflı işçiler, yeterlilikleri resmi olarak tanınmasa bile çalışabiliyorlar.

Kaçakçılık çetesi, sahte şirketler ve organizasyonlar kurarak yatırımları taklit etmiş ve danışmanlık ile hukuki yardım adı altında yüksek ücretler talep etmiş. Timmer, süreci kolaylaştırmak için yetkililere rüşvet verildiğini de ifade etti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT