'2660’ı seviyoruz’ protestosu büyüyor

'2660’ı seviyoruz’ protestosu büyüyor

Nüfusun çoğunluğu Batılı olmayan göçmenlerden oluşan Bröndby Strand semtinde halk, göçmenleri hedef alan el ilanlarını protesto etti

KOPENHAG - Danimarka’da başkent Kopenhag’ın batısında yer alan Bröndby Strand semti sakinleri, bölgede göçmenlerin posta kutularına dağıtılan ırkçı içerikli broşürleri ve parlamentoda kabul edilen Batılı kökenlere sahip olmayanların Danimarkalı olarak görülmeyeceği önergesine karşı gösteri yaptı.

Brondy Belediyesi sınırları içinde yer alan ve ülkede göçmen nüfusun Danimarkalı nüfustan fazla olduğu 2 bölgeden birisi olarak gösterilen Bröndby Strand’da, ‘Hepimiz birbiriyle eşit Danlarız’ sloganıyla gerçekleştirilen protesto gösterisine yüzlerce kişi katıldı. Semt merkezindeki kültür merkezi önünde toplanan semt sakinlerine Bröndby Belediye Başkanı Kent Max Magelund ve yerel politikacılar da destek verdi.

Kurulan platformda vatandaşlara seslenen Bröndby Belediye Başkanı Kent Max Magelund, parlamentoda kabul edilen önergeyi ve göçmen kökenli ailelerin posta kutularına yabancı düşmanı broşürler bırakan Danların Partisi’ni sert bir dille eleştirdi.

Geniş güvenlik önlemleri altındaki protestoda, ‘Bir yabancı, henüz tanıyamadığınız bir arkadaştır’, ‘Hepimiz birbiriyle eşit Danlarız’ ve semtin post kodu 2660’a istinaden ‘2660’ı seviyoruz’ yazılı dövizler taşındı. Gösterinin sonunda Outlandish müzik grubundan İsam B. (İsam Bachiri) sahne alırken, gösteriye Danimarka medyası da yoğun da ilgi gösterdi.

Bu beni çok kızdırdı 

Bröndby Belediye Başkanı Kent Max Magelund, gösterinin ardından yaptığı açıklamada, “Parlamentoda kabul edilen önerge sayesinde, burada doğup büyümelerine rağmen, Bröndby’de yaşayan 5 bin 200 vatandaşım artık Danimarkalı görülmüyor. Bu beni çok kızdırdı. Bunu kabul etmem mümkün değil” dedi.

Magelund, Danların Partisi’nin geçen salı günü bölgede göçmenlerin posta kutularına ‘Evinize dönmeniz için uçak bileti’ başlıklı tek yön uçak bileti şeklinde tasarlanmış yabancı karşıtı el ilanları bırakması eylemini de, “Ancak hasta ruhlu kişilerin yapabileceği bir eylem” olarak niteledi. Magelund, Danların Partisinin ilgi çekerek reklam yapmak istediğini ve bu imkânın partiye verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Önerge 9 Şubat'ta edilmişti

Danimarka İstatistik Enstitüsünün Bröndby Strand ve Odense NÖ bölgelerinde nüfusun çoğunluğunun Batılı olmayan göçmenlerden oluştuğu bildirmesinin ardından Danimarka Parlamentosu Folketing, 9 Şubat’ta Batılı ülkelerden olmayan göçmenlerin Danimarkalı sayılmamasını öngören bir önergeyi kabul etmişti.

Önergede, Danimarka’nın bazı bölgelerinde nüfusun çoğunluğunun Batılı olmayan ülkelerden gelen göçmenlerden oluşması eleştirilirken, ülkenin hiçbir bölgesinde etnik Danimarkalıların azınlıkta olmaması gerektiği vurgulanmıştı.

HABERE YORUM KAT