20 bin Türk'ün durumu ne olacak?

20 bin Türk'ün durumu ne olacak?

Mart ayında Brexit sürecini resmi olarak başlatmaya hazırlanan İngiltere’de, AB ve Türkiye arasındaki Ankara Anlaşması’ndan yararlanarak bulunan yaklaşık 20 bin Türk vatandaşının Brexit sonrasındaki durumunun ne olacağı merak ediliyor.

LONDRA - Ankara Anlaşması’nın İngiltere ve Türkiye arasında ikili bir anlaşma olmadığını belirten Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Üzerine çalışıyoruz" 

“İngiltere, AB’den resmi olarak ayrıldığı anda, AB üyeliği dolayısıyla taraf olduğu bütün diğer anlaşmalar gibi Ankara Anlaşması’na taraf olmaktan da çıkacak. İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızın kaygılarının farkındayız. Konsolosluğumuz İngiltere İçişleri Bakanlığı ile Ankara Anlaşması konusunda düzenli toplantılar yapıyor. Vatandaşlarımızın kaygıları İngiliz makamlarına iletildi. Muhataplarımız İngiltere’nin AB’den resmen ayrılmasına dek Ankara Anlaşması’nın her zamanki gibi uygulanacağının altını çizdi. Bütün başvurular normal olarak işleme alınacak. İngiliz yetkililer bu süreçte herhangi bir yavaşlama da olmayacağını vurguladı. Serbest ticaret ve yatırımın sekteye uğramaması için hükümetlerimiz Brexit sonrası dönemle ilgili düzenlemeler üzerinde de çalışmaya başladı.”

"Anlaşma 1963'te imzalandı"

Türkiye, 1959 yılında Avrupa Birliği’nin o zamanki adıyla ‘Avrupa Ekonomik Topluluğu’na başvurmuş, 1963 yılında da Türkiye vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı. İngiltere’de haziran ayında yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si Brexit yönünde oy kullandı. Ülkenin önümüzdeki ay içinde AB’den ayrılma sürecini resmi olarak başlatması ve 2 yıl içinde bu sürecin tamamlanması öngörülüyor. İngiltere’nin Brexit sürecinde 1973’ten bu yana üye olduğu AB dolayısıyla bağlı olduğu Avrupa kanunlarının önemli bir bölümünü iç hukuk haline getirmesi bekleniyor.

İngiltere'deki Türkler ne diyor? 

Sinan Yıldırım: “Ankara Anlaşması kapsamında 5 yıl önce İngiltere’ye geldim. Brexit sonrasında kendi durumunda olanların İngiltere’de kalma hakkında sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Ankara Anlaşması’na göre aldığı vize ‘kazanılmış hak’. Anlaşma kapsamında vize almış olanlar için geriye gidiş olacağını sanmıyorum. Çünkü kazanılmış hakların geri alınamayacağını biliyorum. Yine de konu bir an önce netliğe kavuşursa burada yaşayanlar da rahatlar.”

Hakan Camuz (Avukat): “Brexit sonrasında İngiltere ile Türkiye arasında ikili bir anlaşma yapılması gerekecek. İngiltere Başbakanı Theresa May’in geçen ay gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti, bu konuda cesaret verici buluyorum.”

Yaşar Doğan (Avukat): Brexit’in Türk vatandaşlarına etkisiyle ilgili değerlendirme yapmak için henüz erken. İngiltere’deki siyasi tartışma çoğunlukla ülkede bulunan AB vatandaşlarına yoğunlaştı. Şu ana kadar Türk vatandaşlarının durumuyla ilgili söylenmiş pek bir şey yok. Ankara Anlaşması da Avrupa yasası sayıldığı için süreçten etkilenebilir. Anlaşma önümüzdeki yıllarda da bir iç yasa olarak İngiltere’de yürürlükte kalabilir. Ancak Brexit sürecinde çok daha önemli sorunlar göz önüne alındığında, Ankara Anlaşması’na sıranın gelmesi on yıllar alabilir. İki ülke arasında yeni bir anlaşma da yapılabilir. Ancak yeni bir anlaşmanın Ankara Anlaşması kadar esnek olmasını beklemiyorum. İngiltere Türklere 50 bin sterlin civarında bir minimum yatırım ve makul düzeyde İngilizce bilgisi zorunluluğu getirmek isteyecektir.”

HABERE YORUM KAT