Zorla getirilmesine karar verildi 

Zorla getirilmesine karar verildi 

Kişisel internet sitesinde yazdığı yazıda, "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyenleri tehdit ettiği gerekçesiyle yargılanan Sedat Peker'in zorla getirilmesine karar verildi.  

İSTANBUL - İstanbul Anadolu 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, tutuksuz yargılanan sanık Sedat Peker duruşmaya gelmedi. Peker'i avukatlar Kübra Oktay ve Turgay Özdoğan temsil etti. Kuvvet Lordoğlu, Yücel Demirer, Derya Keskin Demirer, Özgür Müftüoğlu, Gencey Gürsoy'un da aralarında bulunduğu bir kısım müşteki ile avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Hakim İmran Arık Özcan, Abdurrahman Ayyıldız isimli bir kişinin celse arasında dava dosyasına bir dilekçe sunduğunu, dilekçe ekinde sanığın toplumu kin, nefret ve toplumsal barışı bozucu, tehdit içerikli söylemlerde bulunduğuna dair DVD sunduğunu, sanık hakkında bu yönde işlem yapılmasını talep ettiğini kaydetti.

Akademisyenler şikayetçi olduklarını söylediler

Söz alan müştekiler Aynur Özuğurlu, Kuvvet Lordoğlu, Mehmet Cengiz Erçin, kamuoyunda barış bildirisi olarak bilinen bildiriyi bir çok akademisyen gibi kendisinin de imzaladıklarını belirterek, sanıktan şikayetçi olduklarını söylediler.

Avukatlar zorla getirilmesini istedi 

Sanığın bu dosyaya sağlık raporu ibraz ederek katılmadığını söyleyen bir kısım müştekinin avukatı Oya Meriç Eyüboğlu, "Sanıklar müdafileri, müvekkillerine yönelik olarak sağlık raporu ibraz etmiş iseler de bu raporun nereden alındığı belli değildir. Düzenlenen raporda herhangi bir sağlık kuruluşunun ismine yer verilmemiştir. Biz mazerete gerekçe olarak sunulan raporun usulüne uygun düzenlenmediği kanaatindeyiz. Sedat Peker'in dün medyaya düşen haberlere göre  Çağlayan adliyesine ifade vermeye 20 kişiyle giderek orada hazır bulunmuştur. Haber küpürlerini de dosyaya sunuyoruz. Medyaya yansıyan haberlere rağmen sanık bu duruşmada hazır olmamıştır. Yargılamanın başından itibaren çeşitli sebeplere dayalı mazeret bildirimlerinde bulunmuştur. Bu durum sanığın rızaen duruşmaya katılmadığını göstermektedir. Bu sefer sunduğu mazeret de geçerli değildir. Gerekse raporun geçerli olmaması, gerekse de önceki celselere katılmaması nedeniyle sanık hakkında yakalama talep ediyoruz" dedi.

Endişelerinin sanık Peker'in celse arası gelip ifade vermesi olduğunu söyleyen Avukat Meriçoğlu, "Mahkemeniz celse arası karar verirse mutlaka duruşmadan haberdar olmak istiyoruz. Endişemiz celse arası gelip ifade vermesi, gelmemesini buna yoruyoruz. Sanık hakkında yakalama kararı çıkarılırsa veya başka bir sebepten ötürü beyanları celse arası tespit edilecek olur ise, biz de duruşmaya katılmak istiyoruz" dedi.

Sedat Peker'in Avukatı Turgay Özdoğan söz alarak, "Müvekkilimin duruşmalardan kaçtığına yönelik iddialar asılsızdır.Daha önce ameliyat geçirmiştir. Buna bağlı olarak şikayetlerinin nüksetmesi üzerine yeniden muayene olmuştur. Hakkında rapor düzenlenmiştir. Bu raporda hekimin sicil numarası ve imzası mevcuttur ve geçerli bir rapordur. Bu rapora dayanılarak müvekkilimin mazeretli sayılmasını talep ediyorum" dedi.

Müştekilerin bir kısmı hakkında terör propagandası yapmak suçundan davalar açıldığını söyleyen Avukat Özdoğan, "Mahkemenizce resen araştırma yetkisi gereğince ilgili  dosyaların celbini talep ediyoruz. Biz araştırmanın sadece mahkeme dosyalarından, yani açılmış dava dosyalarına yönelik olarak yapılması ile yetinilmeyerek müştekiler halihazırda devam eden soruşturma dosyasının olup olmadığının da tespiti için araştırma yapılmasını talep ediyoruz. Tüm bu belgeler toplandıktan sonra müvekkili önümüzdeki celse hazır edeceğiz ve gerekli açıklamalarda bulunacağız" dedi. Mahkeme Avukat Özdoğan'ın bu talebini, dosyaya katkı sunmayacağı gerekçesi ile reddetti.

Zorla getirilmesine karar verildi 

Abdurrahman Ayyıldız'ın sunduğu dilekçeyi gereğinin yapılması için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermeye karar veren mahkeme, usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya katılmayan sanık Sedat Peker'in günsüz olarak zorla getirilmesine karar verdi. Mahkeme, rapora göre Peker'in üç günlük istirahat süresi bulunduğunu dikkate alarak, bu 3 günün bitiş tarihi olan 16. Ekim 2017 tarihinin ardından zorla getirilme kararının icra edilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianameden 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 1128 akademisyen tarafından imzalanan bildiriden sonra kişisel internet sitesinde 13 Ocak 2016 tarihinde yazdığı yazıda imzacı akademisyenleri tehdit ettiği gerekçesi ile Sedat Peker hakkında iddianame düzenlerek dava açıldı.

İddianamede Peker'in, akademisyenlere yönelik, "Tehdit" ve "Suç işlemeye tahrik" suçlarını işlediği belirtilerek, bu suçlardan 11 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor.

HABERE YORUM KAT