Yurtdışı Türkler Komisyonu'nda otomatik bilgi paylaşımı tartışması!

Yurtdışı Türkler Komisyonu'nda otomatik bilgi paylaşımı tartışması!

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yurtdışındaki 7 milyon Türk'ün, Türkiye’deki birikimlerinin bilgilerinin yaşadıkları ülkelerin yönetimleriyle otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulamasındaki belirsizliklere tepki gösterdi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Çakırözer otomatik bilgi paylaşımı konusunda sorular yöneltti.

Çakırözer ''Yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin Türkiye’deki birikimleri bulundukları ülkelere bildirilecek, uluslararası bir anlaşma gereği. Geçen yıl 31.12.2020 itibarıyla bildirilecekti, bildirilmedi, henüz bildirilmiş değil. İşte, en çok Türk’ün yaşadığı 5 ülkede geçen yıl ertelenmişti, bu yılda ertelenmesi söz konusu ama o konuda da bir açıklama yok. Bu konuda biz neredeyiz? Verilecek mi verilmeyecek mi? 2019-2020 verileri devletin elinde şu anda biliyorsunuz. Bu verileri eğer verirse yurt dışındaki Türkler çok zor durumda kalacak. Erteleme yönünde çalışmaların sürdüğü ifade edilmişti burada net bir tutum alması gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.


Bu konuyla ilgili vatandaşların yaşadığı sıkıntıları dile getiren Çakırözer ''Parasını altına çevirip çıkaran mı ararsınız, parasını işte eşinin dostunun üstüne yapan mı ararsınız, efendim, işte adresini değiştirip ikametini değiştiren mi ararsınız -ki bazıları kaygı verici sonuçlar doğurabilir- pandemide zar zor uçaklar çalışmazken oradan arabayla buraya gelip parasını yanında alıp gitmeye çalışan, Bulgaristan’da kaptıran mı dersiniz, neler neler yaşandı.'' ifadelerini kullandı.


Çakırözer'in sorularına yanıt olarak Alt Komisyon Başkanı Zafer Sarıkaya  ''Otomatik bilgi paylaşımıyla ilgili olarak sizlerin de ifade ettiği gibi 2020 yılında 2019 yılına ait herhangi bir paylaşım söz konusu olmadı. 2021 yılı için 2019 ve 2020 yılı için bir paylaşım söz konusu olacak mıdır, olmayacak mıdır ve bu paylaşım söz konusu olacaksa bu paylaşımlar hangi çerçevede olacaktır? Öyle tahmin ediyorum ki Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu konuyla ilgili olarak da kamuoyuna bir açıklamada muhakkak bulunacaktır.'' açıklamasında bulundu.

Haber: Ece ERGİYEN

HABERE YORUM KAT