Yurt dışındaki Türklere emeklilik şoku

Yurt dışındaki Türklere emeklilik şoku

AK Parti yasa teklifi verdi: Günlük bedel 38 lirayı aşacak, SSK borçlanması kalkacak, Bağ-Kur mecbur olacak.

AKP grubu adına 75 milletvekili, yurt dışı borçlanma bedelini artıran ve aylıkları yaklaşık yüzde 50 düşüren kanun teklifi verdi. Teklif yasalaşırsa, SSK borçlanması kalkacak, herkes Bağ-Kur’dan borçlanacak. Yurt dışı iş başlangıcı kabul edilmeyecek, böylece yurt dışından emeklilik çok pahalı olacak, aylıklar da kuşa dönecek.

Ali GÜLEN /FRANKFURT

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, dün AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve 75 milletvekilinin imzasıyla, „Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/2019)“ sunuldu.

Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan teklifin bir çok maddesi, Türkiye’de son günlerin gündemi olan ihtiyat akçesi, yurt dışı çıkış harcının artırılması gibi konulardı. Ancak, yurt dışındaki Türkler’i ilgilendiren çok önemli konu gözden kaçtı.

BEDEL ARTACAK, AYLIK DÜŞECEK

 

Yasa teklifine göre, yurt dışı borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılıyor. Şu anki günlük borçlanma bedeli 27,29 TL iken, bu oran 38,38 TL olacak. Yurt dışı iş başlangıcı sayılmayacak, borçlanılan miktarın ödendiği tarihten geriye doğru sayılarak hesap yapılacak, aylık bağlama oranı düşecek. Değişiklikler bununla kalmıyor, yurt dışındaki Türkler artık SSK,yani 4a sigortalısı olamayacak. Sadece 4b sigortalısı olunabilecek, asgari borçlanma süresi ise, artık SSK'daki gibi 10 yıl değil 15 yıl olacak.

Bu da, yurt dışındaki Türkler’in hem borçlanma için ödediği miktarın ortalama 100 bin TL daha fazla olması; bağlanacak aylığın da SSK’lılardan yaklaşık yüzde 50 daha az olması demek.

Teklif aynen yasalaşırsa, yurt dışı hizmet borçlanmasının yurt dışındaki Türkler için artık bir anlamı kalmayacak. 

Yasa teklifinde neler var?

Teklifin gerekçesinde, konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı;

„3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunda;

- Borçlanma tuturanın hesaplanmasına esas olan prim oranının %45’e çıkarılması,

- Borçlanılan sürelerin 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık olarak kabul edilmesi,

- Türkiye’de sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerini borçlananların, borçlandığı sürelerinin Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden geriye götürülen sürelere, Türkiye’de sigortalılıkları olmayanların ise borçlarını tamamen ödedikleri tarihten geriye götürülen süreleri mal edilmesi amacıyla değişikliği gidilmektedir.“

Yasa teklifinin 8, 9, 10 ve 11. maddesi yurt  dışı borçlanmasını ilgilendiriyor. Teklifin gerekçesinde bu değişiklikler Madde 8 ve Madde 9 ile açıklanıyor. Madde 9’da, bu teklifle neyin amaçlandığı belirtiliyor.

"Ödediğini kısa sürede geri alıyormuş"

Bu açıklama şöyle;

„Madde ile, yurt dışı borçlanması yapmak suretiyle aylık bağlanan sigortalıların, borçlanma karşılığı ödemiş oldukları tutarları çok kısa sürede emekli aylığı olarak geri almaları kurum aktüeryal dengesini olumsuz etkilediğinden, nimet/külfet dengesi de göz önüne alınarak borçlanma oranı yükseltilmektedir.“

Teklifin açıklamasında, neden herkesin Bağ-Kur’dan aylık alması gerektiği de, „Uygulamada birlik sağlanması“ olarak savunuluyor. 

"Hemen dilekçe verin"

Bu kanun yürürlüğe girmeden önce SSK çalışması yapıp borçlanma dilekçesi verenler, SSK üzerinden borçlanabilecek. SSK üzerinden borçlanma, 10 yıllık borçlanmayla tam aylık alınmasını sağlayabiliyor ve ayrıca yüksek aylık bağlanıyor. Bağ-Kur üzerinden borçlanmada ise süre 15 yıl oluyor. Yani hem gecikirseniz hem de SSK'lı olamazsanız, 3600 gün yerine 5400 gün üzerinden, üstelik de yüksek miktarda ödemek zorunda kalacaksınız. Değişiklikle, aylık bağlama oranlarının düşük olduğu dönem baz alındığı için, aylıklar da yarı yarıya düşecek.

 

HABERE YORUM KAT