'Yurt dışında 17 Haziran'a oy kullanmak gerek'

'Yurt dışında 17 Haziran'a oy kullanmak gerek'

YTB Başkanı Köse, "Büyük ihtimalle haziranın ilk haftasından 17 Haziran'a kadar yurt dışında oy kullanmak işlemi olacak" dedi.

ANKARA - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Mehmet Köse, Türk vatandaşlarının yurt dışında oy kullanması için Yüksek Seçim Kurumu (YSK) ile YTB'nin çalışmalarına başladığını, "büyük ihtimalle haziranın ilk haftasından 17 Haziran'a kadar yurt dışında oy kullanmak için ülkeden ülkeye farklılaşmak üzere" takvimin belirleneceğini söyledi. 

Resmi ziyaret için geldiği Tunus'ta soruları yanıtlayan Köse, YTB'nin çalışmaları içinde yer alan yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy verme sürecine değindi. 

"Referandumda 1,5 milyona yakın Türk vatandaşı oy kullandı"

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, 2012 yılından itibaren yapılan düzenleme ile 2014'ten başlayarak diplomatik temsilciliklerde oy kullanabildiğine değinen Köse, "Bu altyapı ile 2014 yılında 530 bin kişi oy kullanmıştı, son referandumda 1,5 milyona yakın insan Türkiye seçimleri için oy kullandı. Gittikçe Türkiye bu konuda daha nitelikli hizmet veriyor. Daha fazla sayıda insanın, seçmenin oy kullanmasını sağlamak için altyapısını geliştiriyor." dedi. 

Köse, Türkiye'nin bu bağlamda, 24 Haziran'da hem sınır kapılarında yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanması için hazırlıklar hem de bulundukları ülkelerde oy kullanmalarını kolaylaştıracak, daha da teşvik edecek ve bilinçlendirecek çalışmalar yapmaya başladığını söyledi.

Köse, yurt dışındaki vatandaşlara nerede olurlarsa olsunlar özellikle çifte vatandaşların hem bulundukları ülkeler hem de Türkiye'de gerçekleşen seçimlerde seslerinin duyurulması için sandığa gitmeleri çağrısı yaptı. 

"Yurt dışında oy kullanma işlemi, Türkiye'deki seçimden 7 gün önce tamamlanması gerek"

YSK'nın 24 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimler için yurt dışında oy verme takvimini en kısa zamanda açıklayacağını belirten Köse, ancak kanuni olarak, yurt dışında kullanılan oyların, Türkiye'deki seçimden yedi gün önceye kadar tamamlanması gerektiğinin altını çizdi.

24 Haziran 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy kullanılabilecek

Ancak, Türkiye'de 24 Haziran 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy kullanmaya devam edileceğini aktaran Köse, "Şu anda YSK çalışmalarını yapıyor, takvimi açıklayacak. Büyük ihtimalle haziranın ilk haftasından 17 Haziran'a kadar yurt dışında oy kullanmak için ülkeden ülkeye farklılaşmak üzere takvim belirlenecektir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT