Yurt Dışı Türkler Komisyonu kuruldu

Yurt Dışı Türkler Komisyonu kuruldu

TBMM Dışişleri Komisyonu’na bünyesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu resmen kuruldu. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, geçtiğimiz hafta meclis kürsüsünden bu yönde çağrı yapmıştı.

ANKARA - TBMM Dışişleri Komisyonu’na bünyesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu kuruldu. Komisyon Türkiye dışında yaşayan vatandaşlar ile soydaş ve akraba toplulukların sorunlarına çözük üretecek. “Komisyon bir ihtiyaçtı. Çok ciddi sıkıntılarla baş başalar. Komisyon vatandaşlarımızın sorunlarına acil bir şekilde çözüm üretmeli. Geç de olsa böyle bir çalışmanın yapılması memnuniyet verici” dedi.  

TBMM Dışişleri Komisyonu 10 Ekim’de toplandı. Komisyon toplantısında, Dışişleri Komisyonu’nda 10 üyeden oluşan “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar” adlı alt komisyonunun kurulmasına ilişkin önerge gündeme geldi. 

Önergenin gerekçesinde komisyonun kurulma amaçları sıralandı. Buna göre komisyon; Türkiye dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile soydaş ve akraba topluluklarının Türkiye ile siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bağlarını geliştirmeleri sağlanacak. Ülke ya da bölgelerinde yaşadıkları sorunların çözümüne yardımcı olunacak. Komisyon yurtdışı Türkler ve akraba topluluklarının bölgelerinde yaşanan gelişmeler konusunda Meclisi bilgilendirecek. Komisyon, gerektiğinde sorunlara çözüm bulacak.  Önergenin oy birliği ile kabul edilmesi ile Dışişleri Komisyonu bünyesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu kuruldu. 

GEÇ DE OLSA…

944_8.jpgCHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, komisyonun kurulmasının bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Çakırözer, “Aslında bir ana komisyon olarak kurulmasına ihtiyaç vardı. Bir bölümümüz orada doğduk, bir bölümümüzün orayla bağlantıları var. Hepimizin eşi dostu yurt dışıyla bağlantılı. Geç de olsa böye bir çalışma yapılması gerçekten memnuniyet verici” dedi. 

ÇOK CİDDİ SIKINTILARLA BAŞ BAŞALAR 

Meclis’in çalışmalarına başlamasından kısa bir süre önce Almanya’da olduğunu belirten Çakırözer, “Orada bulunan kardeşlerimizin çok ciddi sıkıntıları var. Emeklilikte eşitsizlikle karşı karşıyalar. Türk Hava Yolları biletleri fahiş fiyatlara ulaşmış durumda. Sosyal güvenlik anlaşmaları kapsamında sağlık hizmetlerinden artık faydalanamıyorlar. Kamu bankaları, yurtdışından Türkiye’ye para gönderirken fahiş havale ücretleri alıyorlar. Bedelli askerlik 1000 Euro’dan 5100 Euro’ya çıktı. Çok ciddi sıkıntılarla baş başalar” diye konuştu. Çakırözer, komisyonun bu ve benzeri sorunları çözmesini umduğunu dile getirdi. 

İLK TOPLANTI 16 EKİM’DE

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu’nun üye yapısı Dışişleri Komisyonu’nda temsil edilen siyasi parti gruplarının üye sayılarına oranla şekillenecek. Buna göre AKP 5, CHP 2, HDP 1, MHP 1 ve İYİ Parti 1 üye ile temsil edilecek. Siyasi partiler 16 Ekim’e kadar üye isimlerini Dışişleri Komisyonu’na bildirecek. Dışişleri Komisyonu’nun 16 Ekim’deki toplantısında üye isimleri okunarak oylanacak. TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Komisyonu ilk toplantısını da üye seçiminin ardından 16 Ekim’de yapacak. Bu toplantıda komisyonun başkanı seçilecek, çalışma usul ve esasları belirlenecek.

HABERE YORUM KAT