Yeşiller’in yeri numaralı: Almanya’da iktidar oyunlarında yeşil artık anahtar renk

Yeşiller’in yeri numaralı: Almanya’da iktidar oyunlarında yeşil artık anahtar renk

Almanya’nın en kalabalık eyaletinde pazar günü yapılan belediye seçimleri, bir gerçeğin altını çizdi: Bu gidişle Yeşiller olmaksızın Almanya’da hükümet kurmak mümkün olmayacak. Merkel’in yerine adım adım kimin geldiği ise açıklık kazanıyor.

Federal Almanya’nın nüfusça en büyük eyaletinde pazar günü yapılan belediye seçimleri, Alman siyasetinin geleceğine yönelik yeni sinyaller verdi. Yüzde 8’in üzerinde bir oy artışı sağlayan Yeşiller’in, Alman siyasetinde giderek büyüyen bir “anahtar parti” olduğu iyice belirginleşti. Bu arada Kuzey Ren Vestfalya eyalet başbakanı Armin Laschet’in de Angela Merkel’den sonra parti içinde birinci adam olma şansının giderek arttığı gözlendi. Belediye seçimleri, Başbakan Angela Merkel’in parti başkanlığı ve başbakanlıktaki mirasçısının Armin Laschet olacağını savunanları haklı çıkaran bir sonuç verdi.

Çoğu seçmen de olan yaklaşık 1 milyon Türkiye kökenli insanın yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya’daki belediye seçimleri, eyaletin sınırlarını çok aşan mesajlar vermiş oldu. Yeşiller Partisi’nin durdurulamayan yükselişinin yanı sıra, CDU’nun da bir kayıpla da olsa birinci parti niteliğini büyük farkla korumayı başarması, CDU başkanlığına ve önümüzdeki yıl da federal başbakanlığa oynayan Armin Laschet’in elini güçlendirdi.

Halen Kuzey Ren Vestfalya eyalet başbakanı olan Laschet, bir zafer kazandıklarını belirterek “orta katmanlara dayalı” yönelime destek verildiğini iddia etti. SPD’nin tarihsel kalesinde birçok başkanlığı aldıklarını ya da ikinci turla 15 gün sonra almak üzere olduklarını belirten Laschet, seçimden zaferle çıktıkları yolunda açıklamalar yaptı ve kaybedilen birkaç puanın önemli olmadığı izlenimi yaratmaya çalıştı.

Seçimin nihai sonuçlarına göre CDU, 2014 seçimlerine göre yüzde 3,2 gerileyerek oyların yüzde 34,3’ünü kazandı. Eyaletteki ikinci büyük güç, yüzde 7’lik oy kaybına rağmen yüzde 24,3 ile SPD oldu.

HIZLA BÜYÜYOR: YEŞİLLER KİLİT PARTİ

Yeşiller ise birçok siyasal gözlemci tarafından pazar seçimlerinin gerçek galibi ilan edildi. Aşırı sağdaki AfD ve sağ liberal eğilimli FDP küçük artışlar sağlarken, diğer partilerde bir gerileme saptandı. Sadece Yeşiller yüzde 8,3 gibi şaşırtıcı büyüklükte bir sıçrama gösterebildi ve oyların yüzde 20’sini almayı başardı. Bunun, parti tarihinde bir belediye seçiminde alınan en yüksek oy oranına karşılık geldiği bildirildi.

Bu arada CDU içindeki iktidar savaşı ülkenin nüfus olarak en büyük eyaletindeki bu belediye seçimleriyle daha da kızıştı. Laschet bir başarı tablosu çizerken, parti başkanlığı ve gelecek yılki başbakanlık için parti içi rakipleri Friedrich Merz ile Norbert Röttgen, bu sonuçların CDU’nun gerilediğinin göstergesi olarak değerlendirdi.

Aşırı sağcı AfD’nin belediye seçimlerinde 2014’e göre yüzde 2,5 gibi “mütevazı” bir yükseliş göstermesi birçok çevreye nefes aldırırken, Sol Parti’nin gerilemesini sürdürerek yüzde 3,8 civarında bir oy oranına ulaşabildiği gözlendi.

Bazı kentlerde Yeşil adaylar doğrudan büyükşehir başkanlığı için ikinci tura kalırken, birçok büyükşehirdeki ikinci turda da Yeşiller’in anahtar parti olmayı sürdüreceği görüldü.

image001.jpg

Armin Laschet: Merkel'in mirasçısı mı? (Foto: dpa)

 SPD HALİNDEN MEMNUN

Tarihsel kalesinde düşüşünü sürdüren SPD’nin taban destekli “solcu” eşbaşkanı Norbert Walter-Borjans, partisinin bir çıkış içinde olduğunu iddia etti. SPD Eşbaşkanı, partisinin geçen yılki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra bir çıkış gösterdiğini iddia etti.

Seçim sonuçları Yeşiller’in Alman siyasetindeki rolünün daha da büyüyeceğini gösterdi. Federal düzeydeki yansımaların ve pazarlıkların Kuzey Ren Vestfalya belediye seçimlerinden sonra Yeşiller lehine daha da yoğunlaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yeşiller’in, gelecek yıl yapılacak genel seçimler sonrasında federal hükümet için gerek erimesi durdurulamayan SPD gerekse en büyük parti olmayı sürdüren Hıristiyan Demokrat iki partiyle pazarlıklar için elinin iyice güçlendiği gözlendi.

Pazar günkü seçimler, ilk genel seçimlerden sonra Yeşiller’in katılımı olmadan bir federal hükümet kurulmasının imkânsız olduğunu, artık “Yeşil anahtarın” olmadığı bir Alman hükümetinin düşünülemeyeceğini kesinleştirmiş oldu. Hıristiyan demokratlarla Yeşiller arasında kurulan  Viyana hükümet modelinin Berlin'e yansıması bekleniyor.

+49-KÖLN

FOTO: Michael Kappeler / DPA

HABERE YORUM KAT