Yeşiller'e güven kaybı: Habeck gözden düştü...

Yeşiller'e güven kaybı: Habeck gözden düştü...

Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck'in yakınlarını, tanıdıklarını ve kardeşlerini işe aldığının ortaya çıkması partiye olan güveni sarstı.

Almanya'da Yeşiller partisi, enerji krizi tehlikesine rağmen ülke genelinde faaliyet gösteren son 3 nükleer santralın kapatılması konusunda ısrar ettiği ve yenilenebilir enerji sistemlerinin yeni konutlara entegre edilmesi için çalıştığı için eleştirildi. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck'in bu konuda öncülük ettiği, ancak müsteşar Patrick Graichen'in bakanlık ve bakanlığın maddi destek sağladığı kurumlarla ilgili olarak yakınlarını, tanıdıklarını ve kardeşlerini işe aldığının ortaya çıkması partiye olan güveni sarstı.

Genel seçimlere yönelik kamuoyu yoklamalarında önceki dönemlere göre Yeşiller'in popülerliği artmıştı ve parti, %25 oy oranıyla seçimleri kazanabileceği düşünülüyordu. Ancak başbakan adayı Annalena Baerbock'un doktora tezinde intihal yaptığı ortaya çıktı ve partiye olan destek %14,8'e kadar düştü. Son olarak yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Almanya'da seçimler şu an yapılsa CDU/CSU %28, SPD %20, sağ popülist AfD %16, Yeşiller %14, FDP %9 ve Sol Parti %4 oy oranına sahip olacak. Yeşiller'in oy oranı, geçen yıl %20'lerin üzerindeyken şimdi %14'lere kadar düştü ve AfD üçüncü en güçlü parti konumuna yükseldi.

Geçen yıl yapılan kamuoyu yoklamalarında Almanya'da en sevilen politikacılar arasında ilk sıralarda yer alan Yeşillerli Robert Habeck, son dönemde popülaritesini kaybetti. Nükleer santrallerin kapatılması konusundaki ısrarı nedeniyle halkın yaklaşık yüzde 80'i ve Yeşiller'i destekleyenlerin yüzde 60'ından fazlası partinin bu tutumunu yanlış bulurken, Habeck'in petrol ve gazla ısınma sistemlerine son verilmesi planı da güven kaybına neden oldu. Halkın yüzde 80'den fazlası, Habeck'in ısınma sistemleri değişikliği planlarına karşı çıkıyor. Geçen yıl, ünlü Amerikan Politico dergisinin "Yılın En Sevilen Politikacısı" sıralamasında birinci olan Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, koalisyon ortağı FDP ile de sıkıntı yaşamaya başladı.


 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum