Yeşiller’den "Erdoğan’a Oy Vermeyin" Çağrısı

Yeşiller’den "Erdoğan’a Oy Vermeyin" Çağrısı

Yeşiller Partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verilmemesi çağrısında bulundu.

Almanya'nın önde gelen Der Spiegel dergisi, Yeşiller Partisi'nin Türkiye'deki seçimlere ilişkin çağrısını aktardı. Yeşiller Partisi, Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dönüş için bir şans olduğuna inandıklarını belirtti ve seçmenleri 14 Mayıs'taki seçimlere katılmaya ve demokratik değişimi desteklemeye çağırdı. Ayrıca, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve Kürt sorunu için diyalog ve barış sürecinin başlatılmasını talep etti. Yeşiller Partisi, Türk hükümetinin saldırgan dış politikasını reddederek, çok taraflı bir dış ve güvenlik politikasına geri dönmesini istedi.

Yeşiller Partisi'nin eş başkanları Ricarda Lang ve Omid Nouripour imzalı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikasına da sert tepki gösterildi ve Türkiye'deki demokrasiye dönüş için bir şans olduğu vurgulandı. Ayrıca, Yeşiller Partisi'nin Türkiye kökenli siyasetçilerinden Cem Özdemir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun zaferini istediğini söylemişti.

Bu çağrı, Yeşiller Partisi'nin daha önce de AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı benzer açıklamalar yaptığı bir dizi olayın ardından geldi. Almanya'daki Türk lobi örgütlerinin temsilcileri, Yeşiller Partisi'nin Türkiye'nin iç politikasına yönelik açıklamalarının müdahale olarak algılandığını ve seçmenin iradesine müdahale anlamına geldiğini belirtmişti.

14 Mayıs seçimleri öncesi diğer Alman partilerinin henüz benzer bir açıklama yapmadığı, ancak Sol Parti'nin Yeşil Sol Parti olarak bilinen HDP'ye destek isteyebileceği konuşuluyor. SPD ve Birlik Partileri'nin ise bireysel açıklamalar dışında daha temkinli bir tutum sergileyerek açıklama yapmayacakları belirtiliyor.

Almanya'da oy verme sürecinin başladığı bilgisine de yer verilen habere göre, 1.5 milyon Türk seçmenin yaşadığı Almanya'da ilk 7 günde 476,386 kişi oy kullandı. Seçim merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşurken, katılımın hafta sonunda artması bekleniyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT