Yeşiller istedi: “Irk” kavramı Alman anayasasından siliniyor mu?

Yeşiller istedi: “Irk” kavramı Alman anayasasından siliniyor mu?

Almanya'da ırkçılık karşıtı gösteriler devam ederken, Yeşiller'den “ırk sözcüğü anayasadan çıkartılsın” önerisi geldi. Öneride bulunan Yeşiller partili siyasetçilere göre, “Irkçılığı belleğimizden silme vakti geldi.”

ABD’de George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan “kurumsal ırkçılık” tartışmaları Almanya’da yeniden alevlendi. 

Birlik’90/Yeşiller partisi, Alman anayasasında yer alan “ırk” ifadesinin anayasadan çıkartılmasını talep etti. Parti Eş Genel Başkanı Robert Habeck ve Schleswig-Holstein Eyalet Meclis Grup Başkanvekili Aminata Touré, günlük liberal sol eğilimli “Tageszeitung” (taz) gazetesi için ortak kaleme aldıkları bir yazıda, “Artık (öğrenilmiş) ırkçılığı akıllarımızdan silmenin zamanı geldi” ifadelerini kullandı. “Irklar yoktur, insanlar vardır” diye yazan yeşil politikacılar, bu kavramı anayasadan silmenin önemli bir işaret olacağını savundular.

ANAYASANIN 3'ÜNCÜ MADDESİ 

Habeck ve Touré, “ırk” kavramının insanları alt  kategorilere ayırmanın manifestosu olduğunu ve bunun anayasanın ruhuyla çeliştiğine dikkat çekti. Yeşiller’in tartışmaya açtığı Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası'nın 3'üncü maddesi, “Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz” ifadelerini içeriyor.

“POLİS DENETLENSİN“

DW Türkçe tarafından haberleştirilen makalede, “Bu, satırları Almanya’da büyüyen ve hayatı boyunca ırkçılıkla karşı karşıya kalmış bir siyah (kadın) ve Almanya’da yetişmiş, aşağılama ve saldırılara maruz kalmamış bir beyaz (erkek) olarak birlikte yazıyoruz” ifadelerini kullanan siyasilere göre, toplumun tamamı bir şekilde ırkçılıktan etkileniyor ve ırkçılık çoğunluk toplumlarında yapısal bir sorun halini almış bulunuyor. 

“PERSONEL IRKÇILIK KONUSUNDA EĞİTİLMELİ“

Özellikle devlet kurumlarının ırkçılık konusunda hassaslaşması gerektiğini belirten yeşil siyasetçiler, bunun da personelin eğitilmesi yoluyla mümkün olduğunu kaydettiler. Habeck ve Touré , yazılarında, polislerin ırkçılık konusunda eğitim alması gerektiği belirtirken, emniyette şikayet birimleri oluşturulması ve polisten sorumlu olacak bağımsız bir birimin kurulmasını da istediler.  

Siyah Amerikalı George Floyd’un 25 Mayıs’ta bir polis tarafından gözaltındayken sokak ortasında öldürülmesinin ardından başlayan ve ABD’nin dört bir yanına yayılan ırkçılık karşıtı gösteriler, Almanya'da da geniş destek buluyor. Geçen haftasonu binlerce kişi ülkenin farklı şehirlerinde polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etmek için sokaklara döküldü.

+49 – BERLİN

FOTO: bundestag.de

HABERE YORUM KAT