Yenilenecek Berlin seçimlerinde tartışma yaratacak olay... Pusulada "terör şüphelisi" aday bulunuyor

Yenilenecek Berlin seçimlerinde tartışma yaratacak olay... Pusulada "terör şüphelisi" aday bulunuyor

2022 yılında bir "Reichsbürger" baskınında tutuklanan aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD'nin eski Federal Meclis üyesi Birgit Malsack-Winkelmann da, yenilenecek olan Berlin seçimlerinde pusulada yer alacak!

Almanya Anayasa Mahkemesi, CDU/CSU'nun talebiyle incelediği kararında, başkent Berlin'de 2021 yılında "yaşanan aksaklıklar" ve "hatalar" nedeniyle seçimlerin kısmen tekrarlanmasına karar vermişti.

Ancak, 2022 yılında bir "Reichsbürger" baskınında tutuklanan aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD'nin eski Federal Meclis üyesi Birgit Malsack-Winkelmann da oy pusulasında yer alacak. İlk seçimde olduğu gibi aynı aday listeleri geçerli olacak. Malsack-Winkemann, Berlin AfD eyalet listesinde yer alıyordu. Winkelmann, yasal nedenlerden dolayı listeden çıkarılamıyor.

"TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VERMEKLE" SUÇLANDI

Birgit Malsack-Winkelmann, geçen yıl Aralık ayında geniş çaplı bir baskının parçası olarak tutuklanmıştı. Federal savcılık kendisini bir terör örgütüne üye olmak ve destek vermekle suçlamıştı.

Berlin Eyalet Seçim Müdürü Stephan Bröchler ise "Aday oy pusulasından çıkarılmamalıdır" derken, "Anayasal bir devlette, bir kişi suçluluğu uygun bir mahkeme tarafından tespit edilene kadar masum kabul edilir" diye belirtti.

AŞIRI SAĞCI OLUŞUM...

"Reichsbürger", yani “İmparatorluk Vatandaşı”, aşırı sağcı bir yapılanma. Söz konusu örgüt, günümüz Alman devletinin meşru ve egemen bir devlet olarak varlığını reddediyor ve Alman İmparatorluğunu savunuyor.

Bir hafta önce Salı günü federal savcılık, yaklaşık bir yıl önce "Reich vatandaşlarına" yönelik geniş çaplı terörle mücadele baskınının ardından ilk kez suç duyurusunda bulunmuştu. Dava, aralarında Malsack-Winkemann'ın da bulunduğu 27 şüpheliyi kapsıyordu. Şüphelilerin Almanya'daki siyasi sistemi devirmeyi planladıkları iddia ediliyordu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT