Yemek sektörü iflas dalgasından korkuyor

Yemek sektörü iflas dalgasından korkuyor

Almanya’da yemek sektörü artan KDV nedeniyle iflas dalgasından korkuyor.

Almanya'da gastronomi sektörü krizden çıkamıyor. Federal İstatistik Ofisi'ne göre, geçtiğimiz Eylül ayında yemek sektörü cirosu koronavirüs krizinden önceki yıl olan Eylül 2019 rakamının hala yüzde 12,6 altında.

EN ÇOK BARLAR ETKİLENDİ

En büyük darbeyi barlar aldı. Ciroları Eylül 2019'a göre yüzde 34,5 daha düşüktü. Personel açığı da en çok alkol sektöründe yaşanıyor.

Eylül 2022 ile karşılaştırıldığında, tüm yiyecek içecek sektörünün satış rakamlarında neredeyse hiçbir değişiklik olmadı, fiyatlara göre satışlar yüzde 0,2 düştü.

Ancak sektör içinde büyük farklılıklar var:

Barlar bir yıl içinde yüzde 6,2'lik bir düşüş bildirdi.

Yemek şirketleri ise yüzde 2,7'lik bir düşüş kaydetti.

Bu işletmeler Temmuz 2020'den bu yana gıdada indirimli KDV'den faydalanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle oran düşürüldü, ancak bu düzenleme Ukrayna savaşı nedeniyle uzatıldı. Yıl sonunda sona erecek olan bu süre, birçok işletme için son anlamına gelebilir.

HER SEKİZ İŞLETMEDEN BİRİ İFLAS RİSKİ ALTINDA

Finansal bilgi servisi Crif'in tahminlerine göre, şu anda 15.000'den fazla restoran, bar ve kafe iflas riski altında. Bu da her sekiz işletmeden birine denk geliyor. Gıda için planlanan normal KDV oranına dönüş nedeniyle gözlemciler daha fazla iflas bekliyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: Unsplash

HABERE YORUM KAT