Yastık, yorgan, yatak... Otel odasında kalırken artık iki kere düşüneceksiniz
Ter, tüy, akarlar, küf... Yastıklarda, yataklarda ve yorganlarda zamanla çok şey birikir. Bu otel yatakları için de geçerli... Peki otel odaları ne kadar "hijyenik?"
Yılda ortalama 60 ile 70 kişi bir otel yatağında uyuyor. En azından konaklama yeri ortalama olarak doluysa. Ve bu insanlar yatakta ter, kepek ve kabuk bırakırlar. Yatak düzenli olarak temizlenmezse, gerçek bir hijyen sorunu haline gelir. Peki otellerdeki şilteler ne sıklıkla temizleniyor? Bireysel sınıflandırmalar arasında farklılıklar var mı? Peki ya yastıklar ve battaniyeler ne durumda?
Alman Otel Sınıflandırması (Hotelstar) kriterleri, otellerin yatakları, yastıkları ve benzerlerini ne sıklıkla değiştirmeleri gerektiği konusunda bilgi veriyor. Uzmanlar da bu konuda net bir fikre sahip. Ancak yasal bir zorunluluğun bulunmaması işleri sıkıntıya sokuyor.
8 yılda bir...
Yemek ve otel malzemeleri tedarikçisi Lusini, otel yataklarının şilte kılıfının her altı ayda bir iyice temizlenmesini ve şiltenin her sekiz yılda bir tamamen değiştirilmesini öneriyor. Hatta çabuk yıpranan ucuz şiltelerin her beş yılda bir değiştirilmesi gerekiyor.
Bununla birlikte, bir otel her yıl yatak kılıfını veya yatağın tamamını temizlerse Hotelstar'dan puan alıyor. Bunlar da daha iyi bir sınıflandırmaya yol açıyor. Ayrıca her üç yılda bir yatağın tamamen değiştirilmesi de otelin daha iyi bir sınıflandırma almasını sağlıyor...
Bu durum yastıklar için de geçerlidir
Yıllık yastık temizliği tüm otel sınıflandırmaları için zorunlu. Hotelstar sınıflandırma kataloğuna göre yastık "bakımlı" olmalı. Yıllık yastık temizliği hijyen için yeterlidir. Alternatif olarak, kataloğa göre oteller yastığı atabilir ve "uygunsa" tamamen yenisiyle değiştirebilir. Sınıflandırma kataloğunda yastığın ne sıklıkla tamamen değiştirilmesi gerektiği belirtilmiyor.
Ancak uzmanlar hijyen nedeniyle her üç yılda bir tamamen değiştirilmesini öneriyorlar. Bununla birlikte, maksimum kullanım ömrü 15 yıla kadar çıkabilyor.
Her ay değiştirilen bir yastık hijyen kılıfı otelin puanını artırır. Bu, konaklama birimine daha iyi bir genel sınıflandırma sağlayabiliyor.
Bu durum yorganlar için de geçerlidir
Sınıflandırma kataloğunda bir yorgan veya nevresimin ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği de belirtilmiyor. Tüm otellerin sadece "bakımlı" olmalarını sağlamaları gerekiyor.
Yazar ve otel test uzmanı Jens Rosenbaum tarafından 2019 ve 2022 yıllarında (devam eden) yapılan çeşitli araştırmalar ("Otel Yatak Testi"), çoğu otel yatağında hijyen sorunu olduğu sonucuna vardı. Ayrıca, yatak hijyen örtülerinin/kaplamalarının kullanımının temiz yataklara veya temiz otel yataklarına yol açmadığını belirtiliyor. Ancak Rosenbaum'un bildirdiğine göre, çoğu otel yine de bunları kullanıyor.
Bununla birlikte, otel test uzmanı, otel yataklarının hijyeni söz konusu olduğunda, otellerin ağırlıklı olarak gerçek temizlikten ziyade temiz bir görünüme odaklandığı sonucuna varıyor.
Dahası, otel sınıflandırmaları genellikle bir oteldeki gerçek hijyen hakkında çok fazla şey söylemiyor. Rosenbaum, otellerde yatakların ve benzerlerinin temiz olmamasının temel nedeninin personel sorunları veya kötü yönetim olduğunu varsayıyor. Ancak, sonuç çıkarmak için yeterli veri bulunmuyor.
Yatak hijyeni: Yapabilecekleriniz
Çoğu misafirin seyahat ederken yorganlarını, yastıklarını ve hatta yatak koruyucularını yanlarında götürecek yeri veya isteği yoktur. Ancak bu kendi yastığınız biraz daha hijyen sağlayabilir.
Ayrıca nevresimin, yastık kılıfının veya çarşafın altına da bakmak faydalı olabilir. En azından temiz görünüyorsa, bu biraz rahatlama sağlayabilir. Ancak, kirlenme fark edilebiliyorsa, otel misafirleri düzeltilmesini talep edebilir. Bu, yatağın tekrar temizlenmesi veya değiştirilmesi anlamına gelebilir. Aynı zamanda oda değişikliği de olabilir. Uygun önlemin ne olacağına genellikle otel müdürü karar veriyor.
ARTI49