Yaşlanmayı bitirecek deney başarılı oldu!

Yaşlanmayı bitirecek deney başarılı oldu!

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni araştırma da farelerdeki doku gençleştirme çalışması başarı ile sonuçlandırdı. Orta yaşlı fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırmada uygulanan gen tedavisinde doku gençleştirme işlemi başarı ile gerçekleşti.

ABD'li bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, orta yaşlı sağlıklı farelere gençleştirilmiş yeni bir gen tedavisi uygulandı.
Uygulanan çalışmalar sonucunda "Orta yaşlı" olarak nitelendirilen farelerde dokuların gençleştirilmesinin amaçlandığı açıklandı.

ABD'deki bir biyoteknoloji firmasının baş araştırmacısı olan Heinrich Jasper yaptığı açıklamada, Çıkan sonuçlar dahilinde yaş odaklı birçok hastalığın tedavisinde bu çalışmadan yararlanılabilir” diye konuştu.

HASTALARA UMUT OLACAK 

Araştırmanın sağlıklı insanlar üzerinde henüz kullanılamayacağı söylenirken, kanser, alzheimer ya da cam kemik hastalıklarının tedavisinde yaşlanmayı geciktirmek için fayda sağlayabileceğinin altı çizildi.

Araştırmada bilim insanları, Japon Nobel ödüllü Prof. Shinya Yamanaka'nın önceki çalışmalarından yararlanıldığı bildirdi. "Yamanaka faktörleri" olarak bilinen, 4 molekülün bir araya gelmesiyle genç kök hücrelerin geri kazandırılabileceği aktarıldı.

YAŞI DÜŞÜRMEK MÜMKÜN

Edinburgh Üniversitesi'nde yaşlanma biyolojisi uzmanı olan Dr. Tamir Chandra yaptığı açıklamada, "Teoride biyolojik yaşı tersine çevirmek veya azaltmak mümkün olabilir. Ancak, bunun arkasındaki temel bilimi çok daha iyi anlamamız gereken çok erken aşamalardayız" diye konuştu.

YAMANAKA YÖNTEMİ NEDİR

Yamanaka yönteminde deri hücrelerine, embriyonik kök hücrelerde çok etkin olan ama deri hücrelerinde etkin olmayan dört gen aktarılıyor. 'Yamanaka faktörleri' adı verilen bu genler OCT4, SOX2, KLF4 ve MYC genleridir.

HABERE YORUM KAT