Yapay zeka, "bizim hikayemizi" resmetti: Türkiye'den Almanya'ya büyük işçi göçü

Yapay zeka, "bizim hikayemizi" resmetti: Türkiye'den Almanya'ya büyük işçi göçü

Yapay zekadan, Türk ve Alman hükümetleri arasında 60'lı yılların başında imzalanan "İşgücü Anlaşması" ile Almanya'ya göçen Türk işçilerin fenotipini oluşturmasını istedik.

Almanya'nın en fazla göç aldığı ülkelerin başında, neredeyse Türkiye yer alıyor. Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin 2020 yılında yayımladığı rapora göre, ülkede 3 milyon ila 3,5 milyon arası Türk yaşıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın ülkede yarattığı tahribattan hızlıca kurtulmaya ve sanayi alanında kalkınmaya çalışan Alman hükümeti, 60'lı yılların başında, ülkedeki işgücü eksikliğini ortadan kaldırmak için "çalışkan ve dirençli" işçilere ihtiyaç duyuyordu. Türkiye'den Almanya'ya işçi göçü de tam olarak bu ihtiyacın karşılanmasına dönük bir anlaşmayla başladı.

SAYILARI YÜZ BİNLERİ BULDU

Resmi olarak 30 Ekim 1961 tarihinde, iki ülke arasında imzalanan "İşgücü Anlaşması", o yıllarda işsizlikle cebelleşen binlerce Türk işçisi için hayat suyu olurken, Almanya'nın işgücü açığı krizine karşı da ciddi yararlar sağladı. Anlaşmadan önce Almanya'daki sayıları 8 ila 10 bin arasında değişen Türk işçiler, o tarihten kısa bir süre sonra ülkede on binleri, daha sonraları da yüz binleri bulan bir nüfusa ulaştılar.

Gidenlerin bir kısmı, başka bir coğrafyada, başka bir kültürün içinde yaşamayı başaramadı ve yurduna döndü, bir kısmı emekli olana kadar dayanabildi. Bir kısmı ise hayatının sonuna kadar Almanya'da kalmayı tercih etti ve çocukları, torunları Almanya'daki Türk toplumunun bir parçası olarak yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar.

Sizler için yapay zekadan; Türk işçilerinin nice hikaye biriktirdiği, birçok zorluğa göğüs germek zorunda kaldığı, yurdundan uzakta, sevdikleri için daha iyi bir gelecek umudunun yolculuğuna çıktıkları 1961 göçünü resmetmesini istedik.

İşte yapay zeka kadrajından, 1961'de Türkiye'den Almanya'ya göçen Türk işçiler...

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

8.png

9.png

10.png

11.png

12.png

13.png

ARTI49

HABERE YORUM KAT