Washington ile Berlin arasında gerçekten soğuk rüzgârlar mı esiyor?

Washington ile Berlin arasında gerçekten soğuk rüzgârlar mı esiyor?

ABD Başkanı Trump'ın Almanya'da konuşlu 34 bin 500 Amerikan askerinden 9 bin 500'ünün geri çekilmesi talimatını verdiği bildirildi. Trump, savunma bütçesini arttırması için uzun süredir Almanya'ya baskı uyguluyordu.

ABD'nin Almanya'da kalıcı olarak bulunan 34 bin 500 Amerikan askerinden 9 bin 500'ünü geri çekeceği yolundaki haberler Berlin'de büyük bir şaşkınlık yaratmadı. Angela Merkel hükümetinin Trump yönetiminin bu tür “jestleri” karşısında hazırlıksız olmadığı yorumları yapılıyor. 

Reuters haber ajansının üst düzey bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre ABD Başkanı Donald Trump, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a asker çekme talimatını verdi. DW Türkçe’ye göre, ismi açıklanmayan üst düzey ABD'li yetkili, çekilecek 9 bin 500 askerin bir kısmının Polonya ve diğer müttefik ülkelere konuşlandırılacağını, bazılarının ise ABD'ye geri döneceğini kaydetti.

“Wall Street Journal” (WSJ) gazetesi de daha öncesinde hükümet yetkililerine dayandırdığı haberinde Almanya'da konuşlu 9 bin 500 Amerikan askerinin geri çekileceğini, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'ın kısa süre önce bu yönde bir genelge imzaladığını bildirmişti.

25 BİN AMERİKAN ASKERİ SINIRI

WSJ haberinde, asker geri çekme işlemi için eylül ayının öngörüldüğü, Almanya'da aynı anda bulunacak Amerikan askeri sayısının da 25 binle sınırlandırıldığı kaydedilmişti. Alman hükümet sözcüsünün konuyla ilgili yorum yapmak istemediği çeşitli ajansların haberlerinde yer aldı. 

ABD Başkanı Donald Trump savunma harcamalarını artırması için Almanya'ya uzun süredir baskı uyguluyordu. ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell geçen ağustos ayında Alman hükümetinin savunma bütçesini artırmaması durumunda ABD askerlerinin bir bölümünün geri çekileceği tehdidinde bulunmuştu.

TEHDİT Mİ?

Almanya'da tartışmalı bir isim olarak anılan eski Büyükelçi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda dolaylı olarak asker çekme kararını doğrulamış oldu. 

Grenell, Berlin merkezli düşünce kuruluşu Küresel Kamu Politikaları Enstitüsü'nün (GPPI) Direktörü Thorsten Benner'i etiketleyerek “Maalesef hikâyeyi sürekli yanlış anlıyor olmanın bir sonucu bulunmuyor. Bu (paylaşım) 10 Ağustos 2019'dan” dedi. Benner, Grenell'in asker çekme tehdidini “Bu son 'ABD Almanya'dan asker çekmekle tehdit ediyor' çıkışı Grenell'in son halkla ilişkiler numarası. Niye kanalım ki?” yorumunda bulunmuştu.

NATO’NUN LİDER GÜCÜ ARTIK ÖNEMLİ DEĞİL

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın Almanya'da konuşlanan Amerikan askerlerinden bir bölümünü çekme ya da başka ülkelere kaydırma planı, Merkel politikalarına yakın muhafazakâr  Frankfurter Allgemeine Zeitung tarafından şu ifadelerle değerlendirildi:

“Birliklerin Almanya'dan çekilmesi ile ilgili kararın arkasında ciddi stratejik fikirler aramaya hiç kalkmamak lazım. Trump, kendi ülkesi ile nasıl bir ilişki içinde ise, NATO ile de öyle bir ilişki sürdürüyor. Söz konusu haberin özü birliklerin buradan oraya nakledilmesi değil (bu arada hiç kimse de 'ora'nın neresi olduğunu tam olarak bilmiyor), konu bir kez daha verilen siyasi mesaj: NATO'nun lider gücü için bu ittifakın birliği artık önemli değil. Önümüzdeki kasım ayında yapılacak seçimlerden sonra Beyaz Saray'da bir iktidar değişikliği olmaz ise bu, en iyi olasılıkla, Batı demokrasisinin dünya üzerindeki etkisinin, iklim değişikliğine maruz kalan, kutuplardaki buzullardan daha hızlı eriyeceği anlamına gelir.”

ABD'nin Almanya'dan asker çekme planına dair bir diğer yorum da yine hükümet ortağı CSU çizgisindeki muhafazakâr Münchner Merkur'den geldi. Gazete, Almanya'daki söz konusu askerlerin Almanlara iyilik olsun diye burada bulunmadığını hatırlattı: 

“Amerikalılar bize iyilik yapmak için burada bulunmuyor. Tamamen kendi stratejik çıkarları için buradalar. Temel faaliyetlerinden biri olan Rusya'ya karşı Baltık bölgesini koruma görevinin buradan idare edilmesinin nedenleri var. Zira Amerikan askerleri gerçekten Polonya'ya ve böylece Putin'in kapısının önüne konuşlandırılırsa, bu durum Moskova'yı daha fazla silahlanma sarmalının içine çekecek şekilde provoke edecektir. Ancak askerlerinin uyarıları, ırkçılık karşıtı protestoların şiddeti nedeniyle baskı altında olan ve koronavirüsten ülkesinde 100 bin kişinin hayatını kaybetmiş, 40 milyon kişinin de işsiz kalmış olmasından dolayı dikkatleri başka bir yöne çekmek isteyen Trump'ın umrunda değil.”

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT