'Vatandaşlarımızı ihbar ediyoruz'

'Vatandaşlarımızı ihbar ediyoruz'

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, "Almanya’daki Maliye Bakanlığı tarafından mektuplar gönderiliyor, vergi cezaları kesiliyor. Bu anlamda biz vatandaşımızı bile bile ihbar ediyoruz" dedi.

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Plan Bütçe Komisyonu’nda yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarını dile getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı komisyonda Tanal, “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımızdan daha fazla pasaport harcı ödüyor. Orada bulanan vatandaşlarımıza kendi millî kültüründen uzaklaşmaması için Türkiye’ye gelin, gidin diyoruz ama uçak biletlerinin pahalılığı yüzünden gelemiyorlar” dedi.

Uçak biletleri çok pahalı

 Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın belini büken uçak bileti fiyatlarına ilişkin Tanal, “Seçim dönemlerinde denildi ki: “Efendim, tatil dönemlerinde uçak biletleri ucuzlayacak.” Uçak biletleri hakikaten el yakıyor. Vatandaşımız perişan durumda. Bu uçak biletlerini emekliler için, öğrenciler için... Yani bir yandan biz, orada bulanan vatandaşlarımızın kendi millî kültüründen uzaklaşmaması için onlara “Gelin, gidin.” diyoruz ama bu uçak biletleri yüzünden, ekonomi yüzünden vatandaş gelip gidemiyor” diye konuştu. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını mağdur eden bilgi transferi paylaşımı anlaşmasına da değinen Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Vatandaşımızı ihbar ediyoruz'

Bilgi transferi anlaşması imzalandı. “Maalesef, diğer ülkeler Türkiye gibi -oradaki vatandaşlarımızın bize ilettikleri şikâyetler bu bilgi transferi anlamında vatandaşını pek ihbar etmiyor ancak Türkiye bizi ihbar ediyor. Bize burada Almanya’daki Maliye Bakanlığı tarafından mektuplar gönderiliyor, vergi cezaları kesiliyor.” Bu anlamda biz vatandaşımızı bile bile ihbar ediyoruz. Vatandaşımız bu bilgi transferi sözleşmesi nedeniyle mağdur durumda. Tamam, Avrupa Birliğinde bunun gerekçeleri var yani kaçakçılığın önlenmesi, kara paranın aklanması anlamında, hukuksal anlamdaki gerekçeler doğru ama yani diğer ülkeler yapmıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi vatandaşına bunu yapıyorsa bu hakikaten kabul edilebilir bir durum değil.”

'Atatürk büstü yok'

Yurtdışındaki Türk temsilciliklerimizde ülkenin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün bulunmamasını da eleştiren Tanal, sözlerini şöyle tamamladı: “TİKA’nın yurt dışındaki birimlerine gittiğimiz zaman, mesela Berlin’e gittiğimizde –Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ulusun değeridir, bu ulusun kurucusudur, bunun partisi martisi yoktur, bunu ben böyle kabul ediyorum- orada Atatürk büstleri yok. Yani giriyorsunuz, bazı kurumlarda, yurt dışındaki kurumlarda, geziye gittiğimiz zaman, mesela biz İnsan Hakları Komisyonuyla gittiğimiz zaman, orada Atatürk büstü yok. Sizden rica ediyorum, yani ne olur gittiğiniz yerlerde bunları kontrol edin. Yani yurt dışında ülkenin kurucu lideri olmayacak da nerede olacak?”. 

HABERE YORUM KAT