Ünlü Alman şirketinin patronu: "Alman sanayisi toparlanamayacak"

Ünlü Alman şirketinin patronu: "Alman sanayisi toparlanamayacak"

Gaz fiyatları düşmüş olsa da Almanya ekonomisi hala derin bir krizin içinde. RWE CEO'su Markus Krebber, Merkel hükümetinin nükleerden vazgeçmekte hata yaptığını söylüyor.

Sıvılaştırılmış doğal gaz ya da LNG fiyatlarındaki artış Avrupa'nın en büyük ekonomisini cezalandırdığı için Alman sanayisinin Ukrayna savaşı öncesi seviyelere ulaşması pek olası görünmüyor. RWE CEO'su Markus Krebber İngiliz Financial Times (FT) gazetesine demeçte işlerin iyi gitmediğini belirti.

Almanya'nın en büyük enerji şirketlerinden birinin CEO'su, "Kıta Avrupası'nda, özellikle de Almanya'da gaz fiyatları artık yapısal olarak daha yüksek çünkü LNG ithalatına bağımlı hale geldik" dedi. Krebber, "Alman endüstrisi dezavantajlı durumda," diye ekledi.

MERKEL HATA YAPTI


RWE patronu bu nedenle Merkel hükümetinin 2011 yılında aldığı nükleerden çıkış kararını ve ardından Almanya'nın gaza bağımlı hale gelmesini bir hata olarak nitelendirdi. Şu anda enerji arzında alternatif eksikliği var. Krebber o zamanki Alman hükümetinin kararını yorumlarken "Neyi kapatmak istediğinizi tam olarak biliyorsanız, hemen yeni teknolojiyi nasıl hayata geçireceğinizi düşünmeniz gerekir" dedi.

Avrupa'da gaz fiyatları 2022 yılındaki rekor seviyeye kıyasla %90 oranında düşmüş olsa da endüstriyel talep henüz toparlanabilmiş değil. Fiyatlardaki keskin düşüş de aldatıcı. Emtia fiyat ajansı Argus'a göre, Avrupa gaz piyasasındaki gösterge hala kriz öncesi ortalamanın üzerinde ve 2019'a göre neredeyse üçte iki daha pahalı.

Krebber'e göre hafif bir toparlanma olacak. "Ancak enerji yoğun sektörlerdeki talepte önemli bir yapısal düşüş göreceğimizi düşünüyorum." dedi ve ekonomik büyüme için can sıkıcı bir süreç diye ekledi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum