Ukrayna işgalinin Almanya’ya maliyeti belli oldu

Ukrayna işgalinin Almanya’ya maliyeti belli oldu

Rusya’nın Ukrayna işgalinin birinci yılını doldurmasına günler kala, savaşın ekonomik boyutu büyüyor

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanı (DIHK) Peter Adrian, Ukrayna savaşının yıl sonuna kadar Alman ekonomisine yaklaşık 160 milyar euroya, yani Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 4'üne mal olacak.

SANAYİ EKONOMİSİNDE ENERJİ KULLANIMI
Rheinische Post’a konuşan Adrian, “Savaş nedeniyle, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde kişi başına düşen GSYİH'nın 2 bin euro daha düşük olacağı anlamına geliyor” dedi. Sanayi, Almanya'da diğer birçok ülkeye göre ekonomide daha yüksek bir paya sahip ve sektörde çoğunlukla enerji kullanılıyor, bu da Alman şirketlerinin geçen yıl rekor seviyelere ulaşan enerji fiyatlarındaki artıştan özellikle ağır darbe aldığı anlamına geliyor.

Allianz Trade tarafından geçen ay yapılan bir araştırmaya göre, Alman endüstrisi, Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen krizden önce, 2023'te enerjiye yaklaşık yüzde 40 daha fazla ödeyecek.

Adrian, "2023 ve 2024 için büyüme görünümü bu nedenle diğer birçok ülkeden daha düşük" dedi ve bunun geçen yıl da böyle olduğunu sözlerine ekledi.

RUS ENERJİSİNE BAĞLIYDI
On yıllardır nispeten Rusya’nın ucuz enerjisine bağlı olan Almanya, şimdi kendi doğal gaz rezervlerine sahip ABD ile karşılaştırıldığında özellikle yüksek enerji fiyatlarına sahipken, Fransa bol miktarda nükleer güce sahip. Adrian, "Gaz fiyatı ABD'dekinden yaklaşık üç-beş kat daha yüksek" dedi ve elektriğin Fransa'dakinden dört kat daha pahalı olduğunu da ekledi.

HABERE YORUM KAT