Türkiye'nin ölüm listesi ve Sedat Peker'in arasındaki bağlantı ne ?

Türkiye'nin ölüm listesi ve Sedat Peker'in arasındaki bağlantı ne ?

Almanya'da yaşayan bazı Türklerin isimlerinin de yer aldığı bir ''ölüm listesi'' olduğu temmuz ayında Erk Acarer'in saldırıya uğramasının ardından açıklandı.

Temmuz ayının başında gazeteci Erk Acarer’e Berlin’deki evinde yapılan  saldırının ardından, Almanya’daki bazı Türk gazetecilerinin isimlerinin de yer aldığı bir “ölüm listesi” kamuoyuna açıklandı. Acarer’in yanı sıra Cevheri Güven ve Can Dündar gibi gazetecilerin isimlerinin de yer aldığı listede rejim karşıtı birçok isim bulunuyor.

Can Dündar, 2015 sonunda Türkiye'de tutuklandığında, bu karara uluslararası tepkiler gelmişti ve Türkiye'de basın özgürlüğü üzerinde yıllarca süren baskı daha güçlü bir şekilde fark edildi.

Mayıs 2016'da Ankara'daki bir saldırıdan kıl payı kurtulan gazeteci, Almanya'ya gitmek üzere ülkeyi terk etti. Federal Cumhuriyet'e gelen Dündar, kendisi için özel olarak kurulmuş bir mecrada yazı işleri müdürü oldu.

“Özgürüz”

Can Dündar Almanya merkezli haber portalı olan “Özgürüz” projesini hayata geçirdi. Proje umut verici bir başlangıç sağlasa da, projenin erişilebilirliği ve ulaştığı kitle zamanla azaldı. Dündar, “Özgürüz” ün Almanya’daki yüzü ve mecranın Türkiye’ye yönelik eleştirilerinden de sorumlu. Projenin erişimi ve kampanyalarının etkisi Ankara’da da fark ediliyor. Görünüşe göre, Türkiye sürgündeki tek bir gazeteciden bu kadar başarılı bir kampanya beklemiyordu.

Almanya'ya gelişinden kısa bir süre sonra Dündar çok sayıda ödül aldı. Aldığı ödülleri, Türk hükümetinin misillemelerine dikkat çekmek için bir araç olarak kullandı. Bugün Dündar'ın adı 54 kişiyle birlikte sözde “ölüm listesinde” bulunuyor. Bu listede, 55 Türk sürgünün, gazetecilerin, politikacıların, önde gelen kültür emekçilerinin ve bazı eşcinsellerin isimleri bulunuyor.

Rapçi Ezhel de ölüm listesinde

Listeyi yazan kişinin kimliği bilinmiyor. Ancak ismi bu listede geçen Cevheri Güven gibi bazı gazetecilerin açıklamalarına göre, Alman güvenlik yetkilileri bir takım önlemler aldı. Güven, "Güvenlik yetkilileriyle daha önce telefonla görüşmüştüm ama bu sefer bizzat gelip bizi ciddi bir risk hakkında uyardılar" dedi.

Listede bazı rejim karşıtı olduğu bilinen ancak Türkiye için ciddi tehdit oluşturmayan kişiler de yer alıyor. Örneğin Türk modacı ve eşcinsel olduğunu açıklayan Barbaros Şansal ve rapçi Ezhel.

Ezhel, şarkılarındaki ironik ve politik mesajlarıyla Z Kuşağına hitap ediyor. Örneğin “Allahından bul” şarkısının sözlerinde “silahı müzik olduğu sürece terörist olamayacağı” geçiyor. Aynısı Şansal için de geçerli. Ünlü modacı, tüm eleştirilere rağmen, Türkiye LGBT topluluğuna destek vermeye devam ediyor.

Gazetecilere saldırı

Temmuz ayında Almanya’da evinde iki Türk tarafından saldırıya uğrayan Acarer, saldıran faillerin kendisini “yazmayı bırakmakla” tehdit ettiğini söyledi. Alman makamları bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir soruşturmanın sonucunu henüz açıklamadı.

Sedat Peker nasıl bir rol oynuyor?

Kamuoyu şu anda tırmanma sarmalının neden yeniden yükseldiği sorusuyla ilgileniyor. Uzmanların varsayımına göre: 55 kişilik listede adı bulunan Güven ve Acarer, Ahmet Nesin ve Celal Başlangıç gibi isimlerin “Sedat Peker’in” iddialarını haberleştirilmesinde büyük rol oynuyor.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, üst düzey Türk hükümet yetkililerinin ve onların kuzenlerinin yolsuzluk ve suçları hakkındaki ifşalarıyla bu yazın başında Türk halkının odak noktası oldu. Haber kaynaklarının çoğu, hükümetin tepkisinden korkarak konuya yaklaşmaya cesaret edemiyor.

Acarer ve Güven, Peker'in iddialarını kısmen doğruluyor

Peker, Türk hükümetinin en riskli odak noktalarından biri. Bunu videolarından ve tweetlerinin içeriğinden kanıtladı. Türk kamuoyu, uzun zamandır Peker'i güvenilir bir muhbir olarak görüyor. Kaçak mafya patronunun, açık bıraktığı bazı noktalarda ise Güven ve Acarer gibi araştırmacı gazeteciler rol oynuyor. Peker'in iddiaları üzerine yaptığı yorumlarla Güven yüz binlerce kişiye ulaşıyor.

“Sadece bekle!"

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in stratejisi belli. Tehlikeli bir yolda yürüyor. Peker adımlarını titizlikle planlasa da, kendisinin ve ailesinin güvenliği artık riskli bir durumda. Şimdiye kadar, adımlarını her zaman sağlam bastı. Görünüşe göre Peker güvenli bir çıkış yolu biliyor.

Güven ve Acarer için Almanya güvenli bir liman gibi görünmüyor. Çünkü evlerinin önündeki korumalara rağmen geçtiğimiz günlerde Acarer bir olay daha yaşandı. Alman güvenlik güçleri tarafından korunan evinin avlusunda, üzerinde mesaj yazan bir not bulundu: " Sadece bekle!". Her ne kadar bu tehdit içeren bir mesaj olsa da olay ciddiyetini korumaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT