Türkiye'deki gaz krizi Almanları ürküttü: Alman ekonomisi feci etkilenecek!

Türkiye'deki gaz krizi Almanları ürküttü: Alman ekonomisi feci etkilenecek!

Alman Focus’ta yer alan haberde, Türkiye’deki sanayi şirketlerinde en az üç gün elektrik ve gaz kesintisi yaşanmak zorunda kalınacağı yazıldı. Gaz krizinden kaynaklı Alman firmaların da etkileneceği belirtildi.

Focus'n haberinde Türkiye'deki gaz krizi böyle aktarıldı;

“Gaz tedarikçisi İran’dan gelen kesintinin ardından, Türk hükümeti ülkedeki şirketlerin elektrik ve gaz hatlarını kesiyor. Kesintiye uymayan şirketler para cezası ile karşı karşıya kalacak.” 

Ayrıca haberde yazan raporda, Türkiye’nin son zamanlarda enerji ihtiyacının yüzde 16’sını İran’dan karşıladığı yazıyor. İran verilerine göre ise, İran’daki alışılmışın dışındaki düşük sıcaklıklar, gaz tüketimini arttırdığı için ülke gaz ihracatını azalttı.

Öte yandan birçok Alman şirketin bu zorunlu kesintiden etkilendiği belirtildi. Bir şirket temsilcisi yaşanacak kesintiyle ilgili, “Bu hafta işçilerimi fabrikaya göndermeli miyim bilmiyorum.” dedi. Bir başka çalışan ise “Bu, milyonlarca zarar anlamına geliyor. Cezaları ödemeyi kabul etmemiz gerekiyor” dedi.

Handelsblatt haber sitesi daha önce yayımladığı haberde, Türk otomobil üreticisi Tofaş'ın üretimi üç gün boyunca tamamen durduracağını yazmıştı. Tofaş’ın üretimi durdurma kararını almasının ardından, Renault Pazartesi gününden itibaren Türkiye’deki Clio üretimini iki hafta boyunca tamamen durdurmak istediğini açıkladı.  Türk otomotiv derneği başkanı Haydar Yenigün, "Ocak ayında üretimi ve ihracatı sert bir şekilde vurabilecek öngörülemeyen gelişmelerden" bahsetti. 
Focus’ta yer alan haberde, gelişmeler göz önüne alındığında, Alman ekonomisinin Türkiye ile ilgili tedarik zincirlerinden endişe duyduğu yazıyor. 

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Thilo Pahl gazeteye verdiği demeçte, enerji kesintisinin imalat şirketleri üzerindeki etkisinin önemli olacağını belirterek “Tedarik zincirlerindeki gergin durum daha da kötüleşmeye devam edecek” dedi.

Focus’ta yer alan haberde son olarak, “Türkiye’nin uzun süredir ekonomik krizle ve ulusal para birimi olan liranın hızla değer kaybetmesiyle mücadele ettiği ve elektrik fiyatlarının haneler için yüzde 50, yüksek tüketimli şirketler için ise yüzde 100’den fazla arttığı” belirtildi.

Haber: Tuğba Ünal


 


 

HABERE YORUM KAT