Türkiye'de gözler Almanya seçimlerine çevrildi

Türkiye'de gözler Almanya seçimlerine çevrildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Angela Merkel'siz bir Almanya ile ilişkilerde neler bekliyor? Almanya'daki seçimler Türkiye için neden önemli? Radikal bir değişim olur mu?

Almanya seçimleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de, özellikle siyasi karar alıcılar, ekonomi dünyası, medya ve akademisyenler tarafından çok yakından takip ediliyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisine 16 yıldır liderlik eden Angela Merkel'in aday olmadığı seçimlerden kimin galip çıkacağı, hangi partilerin yeni koalisyon hükümetini kuracağı, Almanya'nın dış politikasında büyük değişimler getirebilir.

Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkiler son 10 yılda çok ciddi gerilimlere sahne olmuş olsa da Almanya, Türkiye için en çok önem taşıyan ülkelerin başında yer alıyor.

"Türkiye için AB'nin başkenti Berlin”

Türk-Alman Üniversitesi (TAU) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan, bunun nedenini, "Almanya Türkiye için aslında Avrupa demek” sözleriyle açıklıyor. 

"Türkiye için Almanya, hem ticaret hem siyaset partneri olarak hem de orada yaşayan Türkler bakımından olağanüstü kıymetli bir ülke” değerlendirmesini yapan Murat Erdoğan, Almanya'yı aynı zamanda "Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı” olarak nitelendiriyor.

Murat Erdoğan, DW Türkçe'nin sorularını yanıtlarken, "İstediğimiz kadar eleştirelim, istediğimiz kadar çatışmalı dönemler geçirelim, Almanya Türkiye için bir model. Türkiye için AB'nin başkenti Brüksel değil Berlin'dir” tespitini aktardı.

Ankara'nın yumuşama adımları

Erdoğan hükümetinin geçen yıllarda dış politikada attığı tartışmalı adımlar, Libya'dan Suriye ve Kafkaslara uzanan coğrafyadaki askeri hamleleri, Doğu Akdeniz'deki kriz, Almanya ile ilişkilerde de büyük gerilimleri beraberinde getirmişti.

Ancak AB ve ABD'den gelen yaptırım adımları ve ortak baskı sonrasında, bu yılın başından itibaren Ankara'nın yumuşama adımları atmaya başlaması, Batılı müttefikleriyle ilişkileri onarmaya çaba göstermesi, Avrupa başkentlerinde yakından izleniyor.

"AKP hükümetinin son dönemde sıkıntılar içinde olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de ufukta seçimler görünüyor. Herkes de oyunu ona göre oynuyor” diyen Murat Erdoğan, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Batı ve özellikle Almanya ile daha olumlu ilişkiler için çaba harcamayı sürdüreceği görüşünde.

TAU öğretim üyesi Erdoğan, "AKP'nin 2010 sonrasında kendine gelen bir güvenle birlikte daha bağımsız hareket edebilme, AB'den biraz uzaklaşmayı göze alma, Ortadoğu ve diğer bölgelerde etkin olma politikaları vardı. Ama bu politikalar 10 sene sonrasında çok olumsuz ve çok maliyetli bir tablo ortaya çıkardı. Bununla birlikte şu an Türkiye yeniden istese de istemese de AB'ye daha yakın bir yerde durmaya çalışıyor” görüşünü aktardı.

Merkel sonrası yeni dönem

Almanya'da nasıl bir koalisyon hükümetinin kurulacağını sandıklardan çıkacak oylar ve yürütülecek koalisyon müzakereleri belirleyecek. Ancak kesin olan artık Türkiye'nin Angela Merkel'sız bir Alman hükümetiyle muhatap olacağı.

Murat Erdoğan, bunun ilişkilerde önemli bir değişime yol açacağı görüşünde. Türkiye'nin son 10 yılda devletler arası ilişkilerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yabancı ülke liderleriyle ikili diyalog üzerinden yürütmeye yöneldiğine işaret eden Murat Erdoğan, "Bundan sonra artık Türkiye'nin karşısında Merkel değil Almanya ve Almanya'nın kendi öncelikleri olacak. Türk hükümeti için kolay bir süreç olmayacak” dedi.

Seçimlerden sonra Almanya'da nasıl bir koalisyon hükümetinin kurulacağını önümüzdeki günler gösterecek. Peki, Sosyal Demokratlar (SPD) liderliğinde kurulucak ve Yeşiller'in de yer alması muhtemel bir koalisyon hükümeti Türkiye için ne anlama gelir?

Murat Erdoğan, bu soruyu, "Demokrasi ve benzeri taleplerin çok daha yükseleceği açık. Bunu yapmamaları doğalarına aykırı, bunu mutlaka yapacaklar. Türkiye'de hukuk sisteminin durumu, hükümetin Kürtlere yönelik politikası eleştirilecek, cezaevinde olan Osman Kavala, Selahattin Demirtaş gibi insanların durumu çok daha belirgin bir biçimde gündeme gelecek. Ama bence Türkiye hükümeti de buna yönelik adımlar atmaya çalışıyor. Atacaklar da. Bunu biz ABD'de Biden'ın seçilmesi sonrasında da gördük” şeklinde yanıtladı.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT