Türkiye’de başka Avrupa’da başka

Türkiye’de başka Avrupa’da başka

AKP Milletvekili Günay’ın raportörü olduğu Avrupa Konseyi’ne sunulan “Avrupa’da Nükleer Güvenlik ve Teminat” adlı raporda Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem bölgesine inşa edildiği ve Konsey’in bu konuda derin endişe içerisinde olduğunu belirtildi.

STRAZBURG - AKP Milletvekili Emine Nur Günay’ın raportörü olduğu Avrupa Konseyi’ne sunulan “Avrupa’da Nükleer Güvenlik ve Emniyet” adlı raporda Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem bölgesine inşa edildiği ve Konsey’in bu konuda derin endişe içerisinde olduğunu belirtildi.

AKP Milletvekili Emine Nur Günay tarafından hazırlanan raporda Akkuyu Nükleer Santrali hakkında derin endişeler olduğu belirtildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi olarak raportörlüğünü yaptığı, dosya numarası 14622 olan ve 24 Eylül 2018 tarihini taşıyan çalışmanın giriş kısmında Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallerindeki kazalar hatırlatılıyor ve olası terör saldırılarına dikkat çekiliyor. 

Karar taslağında yer alan ve Akkuyu’ya ayrılan 8. maddede ise şu ifadeler kullanılıyor:

Türkiye ve Rusya Federasyonu tarafından Mersin’in Akkuyu ilçesinde inşa edilmesi planlanan nükleer santralle ilgili olarak, (bu yapının) Kıbrıs’tan (AB üyesi Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi kastediliyor) sadece 85 kilometre uzaklıkta ve diğer komşu ülkelere çok yakın olması (nedeniyle), Konsey bu nükleer santralin, 6 Temmuz 2017’de kabul edilen Avrupa Parlamentosu kararında da (2016-2308 sayılı) belirtildiği gibi, bir deprem bölgesine inşa edilmesine dair derin endişelerini ifade ediyor.

Bu nedenle (Konsey) Türk hükümetinden, Espoo Sözleşmesi’ni imzalamasını ve kendi vatandaşları tarafından da ifade edilen endişeleri dikkate almasını, komşu ülkelerle Uluslararası Nükleer Güvenlik Sözleşmesi’ne göre istişare etmesini istiyor.

Fotoğraf: Arşiv

HABERE YORUM KAT