Türkiye, Batı için “sorun” olarak dillendirilmeye başlandı

Türkiye, Batı için “sorun” olarak dillendirilmeye başlandı

Alman basınında Batı için “Türkiye sorunu”nun yeni başladığına işaret edildi. Uluslararası alanda neredeyse tüm partilerden siyasetçilerin daha önce destek verdikleri Erdoğan'a artık sırtlarını döndüğü ileri sürüldü.

Federal Almanya'nın etkili bağımsız haber portallarından Telepolis’te geniş yer verilen bir haber- analizde öne çıkan başlıklar şöyle:

“Saldırgan dış politikaları, İslamcı ve faşist tek adam iktidarı ile uluslararası arenada her geçen gün biraz daha yalnız bırakılıyor. ABD örneğinde de olduğu gibi öngörülemezliği ile Batı için soru yaratan bir ülke olarak nitelendiriliyor.

18 YIL ÖNCEKİ DEMOKRATİK TÜRKİYE UMUTLARI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan hayal kırıklığına uğrayan AKP’nin ağır taşları teker teker  partiyi terk ediyorlar. Oysa AKP 18 yıl önce iktidara geldiğinde, Batılı hükümetlerin liberal, demokratik bir Türkiye için umutları  vardı.

Pek çok kişi AKP ve Erdoğan ile demokrasinin liberal bir İslam ile birleştirilebileceğini düşünüyordu. Ayrıca Yeşiller de Erdoğan'a sempati duyuyordu. Bugün özgürlük ve adaletten geriye hiçbir şey kalmadı. Gittikçe daha fazla Türkiye vatandaşı iktidar partisine sırtını dönüyor ve Erdoğan hayal kırıklığına uğruyor. Tahminlere göre AKP’nin oyları yüzde 40'ın altında seyrediyor.  

İÇSAVAŞ UYARISI

Erdoğan'ın Türkiye’de Müslüman Kardeşler’i örnek alarak siyasal İslam’ı yerleştirme çabaları da  başarısız olmuş gibi görünüyor. Yüzlerce liseyi  İmam Hatiplere dönüştürmesine rağmen, kendilerini muhafazakâr olarak tanımlayan 15-25 yaş arasındaki gençlerin sayısı yarıya indi. Gençlerin sadece yüzde 20'ye yakını kendisini dindar olarak tanımlıyor, Erdoğan'ın dış politikaları bazılarının milli duygularını  okşasa da diğerleri kaçıyor veya endişeli Erdoğan’ın her yeri tutuşturmasından ve barut fıçısının patlamasından kaygı duyuyorlar. 

Kimse kutuplaşmanın nereye götüreceğini tahmin edemiyor. Ancak  ekonomik kriz, yolsuzluk ve adam kayırmacılıkla birlikte bölünmüşlük bir  içsavaşa yol açabilir.

İşte o zaman Batı'nın da bir sorunu var demektir. Çünkü  çatışmalar Batı ülkelerinde de ortaya çıkabilir. 

Batı için ‘Türkiye sorunu’ bu noktada  daha yeni başladı.”

+49 – BERLİN